Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΛΜΕ
Ετοιμάζει την αντίδρασή της στο πολυνομοσχέδιο

Συνένοχη η πλειοψηφία του ΔΣ για το νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή για την πρόσληψη αναπληρωτών, που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις

Ξεκίνησε χτες η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ με σκοπό να παρθεί απόφαση για το πολυνομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή προς ψήφιση και αφορά την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και του έργο του, την επιμόρφωση αλλά και τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη, ενώ φαίνεται ότι η απόφαση που θα βγει είναι η συντριπτική απόρριψη του πολυνομοσχεδίου.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ προχτές Τετάρτη συζητήθηκε το νομοσχέδιο (νόμος τώρα) για τις προσλήψεις των αναπληρωτών. Μια συνεδρίαση αποκαλυπτική αφού μόνο η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ τάχθηκε κατά της ουσίας του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την επετηρίδα, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις οι οποίες συμφωνώντας με την ουσία του νομοσχεδίου, περιόρισαν την κριτική τους σε διαδικαστικά ζητήματα.

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, Σάββας Σάββας, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο επισπεύδεται η κατάργηση της επετηρίδας αφού καταργείται το 20% για φέτος και το 10% του χρόνου, στην πρόσληψη αναπληρωτών και γίνεται προσπάθεια να «τονωθεί» ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ με την πριμοδότηση των επιτυχόντων αλλά και αυτών που απλώς συμμετείχαν στον ΑΣΕΠ. Ταυτόχρονα, με τους διαφορετικούς πίνακες, κυρίως με τον 3ο πίνακα, ο οποίος φτιάχνεται με βάση την προϋπηρεσία, μετατρέπει τους αναπληρωτές σε ομήρους, δημιουργεί αναπληρωτές εφόρου ζωής, αφού ο μόνιμος διορισμός «περνάει» υποχρεωτικά μέσα από τον ΑΣΕΠ. Η μέθοδος της επαναπρόσληψης, δηλαδή της παράτασης της σύμβασης που καθιερώθηκε στο πρόγραμμα της Ολυμπιακής Ιδέας, εισάγει και στην εκπαίδευση το φαύλο κύκλο του θεσμού του συμβασιούχου ομήρου με προσδοκία μονιμοποίησης.

Συνένοχη γι' αυτές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι σύμφωνα με την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), η οποία καιροσκοπικά, τυχοδιωκτικά με τις αποφάσεις της, κυρίως με την απόφαση του Ιούνη για άμεση ρύθμιση διασφάλισης της εργασιακής συνέχειας των αναπληρωτών, άνοιξε το δρόμο.

Σε αντίθεση με την τοποθέτηση της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ ψήφισε απόφαση που περιορίζει τη διαμαρτυρία της στα ζητήματα των ημερομηνιών για τις αιτήσεις (το οποίο κατάγγειλε η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ) και στη διαφορετική αντιμετώπιση πρόσληψης των αναπληρωτών της Ολυμπιακής Ιδέας (ρύθμιση που κινείται στο πλαίσιο της πρότασης της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ) γιατί η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ ζητά ενιαία διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών, λες και η επετηρίδα δεν είναι ενιαία διαδικασία. Στην επιμονή της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ να ξεκαθαρίσει η πλειοψηφία τι εννοεί «ενιαία διαδικασία» πρόσληψης αναπληρωτών και αν η νέα ενιαία διαδικασία θα συμπεριλάβει τους εκπαιδευτικούς του 16μήνου, δεν απάντησαν. Η ασάφειά τους είναι σκόπιμη για να μπορούν ψηφοθηρικά να λένε ναι, αν και αντιφατικά, σε διάφορες ομάδες αναπληρωτών. Ο εκπρόσωπος της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ που ψήφισε από κοινού με ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ την απόφαση, ξεκαθάρισε ότι η επετηρίδα είναι στρατηγικός στόχος αλλά τώρα προέχει να διεκδικήσουμε διασφάλιση στους αναπληρωτές που εργάστηκαν έστω με μια σύμβαση έως τις 20 Ιούνη του 1998.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ κατέθεσε δική της πρόταση με αίτημα τη διατήρηση της επετηρίδας και μαζικούς διορισμούς, κάτι που διασφαλίζει τους αναπληρωτές και κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ