Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αντιδρούν στην πολιτική υποτέλειας

Την έντονη αντίδρασή τους στην τακτική εξευμενισμού της τουρκικής κυβέρνησης από την ελληνική κυβέρνηση όπως εκδηλώνεται με τις τελευταίες κινήσεις της, με τη συμφωνία της Μαδρίτης (όπου αναγνώρισε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο), του Ελσίνκι (όπου θέτει σε διαπραγμάτευση κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και παραπομπή τους στη Χάγη) και με την επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία (όπου, ουσιαστικά, ξεκίνησε η συζήτηση για διεκδικήσεις της Τουρκίας με αμερικάνικη επιδιαιτησία), εκφράζει η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Βόρειας Ελλάδας.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι γεμάτη από κινήσεις καλής θέλησης προς την Τουρκία, είναι στην ουσία της μια διαρκής προσπάθεια εξευμενισμού του θύματος προς το θύτη», σημειώνεται στην ανακοίνωση των ποντιακών σωματείων και υπογραμμίζεται, χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η σύγχρονη ελληνική εξωτερική πολιτική της διαφημιζόμενης "ισχυρής Ελλάδας", αλλά στην ουσία παραμένει υποτελής όχι μόνο του ατλαντικού δόγματος ασφαλείας στην περιοχή, αλλά και δορυφόρου του κεμαλισμού».

Και προσθέτουν σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους:

«Ο ελληνισμός στο σύνολό του, αλλά ιδιαίτερα οι Πόντιοι, οι Θρακιώτες, οι Μικρασιάτες, οι Κύπριοι, οι Κωνσταντινουπολίτες, οι Ιμβριοι, οι Τενέδιοι, θέλουν την ελληνοτουρκική φιλία όχι σαν κολυμβήθρα εξιλέωσης... αλλά ως ευκαιρία για τη δημοκρατική συνύπαρξη και την άνοιξη των λαών της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ