Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Τώρα προτείνουν την παράταση ή «τροποποίηση» της ΝΑΤΟικής επέμβασης...

Βρετανοί στρατιώτες, 20 μίλια από το Τέτοβο, επί το έργον

Associated Press

Βρετανοί στρατιώτες, 20 μίλια από το Τέτοβο, επί το έργον
ΣΚΟΠΙΑ.-

Ούτε δέκα μέρες από την έναρξη της ΝΑΤΟικής επέμβασης στην ΠΓΔΜ δε χρειάστηκε να περάσουν για να τεθεί - και επισήμως... - θέμα παράτασης της παραμονής του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ... Πρώτα βιολιά στην «ορχήστρα» της σταδιακής - αν όχι γοργής και πλήρους... - μετατροπής της γείτονας χώρας σε προτεκτοράτο - και θέατρο μεσοπρόθεσμης ευρύτερης σύρραξης... - ήταν χτες δύο Βρετανοί. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο.

Και οι δύο έθεσαν με «διακριτικότητα» το θέμα παραμονής της συγκεκριμένης ή μιας «τροποποιημένης» ΝΑΤΟικής δύναμης στην ΠΓΔΜ.

Ο μεν ΓΓ του ΝΑΤΟ, κάνοντας δηλώσεις στη βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάσιαλ Τάιμς», έκανε την πρόταση λέγοντας: «Εάν η αποστολή συλλογής και καταστροφής όπλων χρειαστεί μερικές ακόμη μέρες, τότε θα τις πάρει... Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δώσει μία μακροπρόθεσμη στρατιωτική λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μακεδονία... Ομως, δε νομίζω πως η διεθνής κοινότητα θα γυρίσει την πλάτη στο λαό της Μακεδονίας εάν αυτός ζητήσει βοήθεια»....

Οσον αφορά τις προχτεσινοβραδινές επαφές που είχε στα Σκόπια ο Ρόμπερτσον και δη όσον αφορά στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός πως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε αδυναμία να απαντήσει σε δύο από τα -πολύ σοβαρά - ζητήματα που του τέθηκαν. Πρώτον, συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια «επιτυχίας» της ΝΑΤΟικής αποστολής η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους; Δεύτερον, θα επιτραπεί στο στρατό και την αστυνομία της ΠΓΔΜ να επανακτήσει τον έλεγχο των εδαφών που έχουν καταλάβει εδώ και μήνες οι Αλβανοί αυτονομιστές του UCK;

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υπεξέφυγε λέγοντας πως «τέτοια ζητήματα απασχολούν άλλους οργανισμούς που έχουν επίσης κρίσιμους ρόλους για την επίλυση της κρίσης στη Μακεδονία και δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνον το ΝΑΤΟ»!

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, δεν απέκλεισε και εκείνος την πιθανότητα παράτασης παραμονής της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στη ΠΓΔΜ, δηλώνοντας στο ραδιόφωνο του BBC πως οποιαδήποτε ξένη εμπλοκή μετά την «Απαραίτητη Συγκομιδή» θα γίνει «με τη μορφή πολιτικών παρατηρητών». Σε άλλο σημείο είπε: «Τίποτε, και πολύ περισσότερο στα Βαλκάνια, δεν είναι αναπόφευκτο. Εάν ρωτάτε εμένα για το εάν η ΝΑΤΟική απόφαση μπορεί να αλλάξει, τότε θα σας απαντούσα πως ναι, θα μπορούσε να αλλάξει»...

Δίνουν τη «σκυτάλη» στη Βουλή...

Οι δηλώσεις και των δύο δε σχολιάστηκαν επισήμως από (άλλους) ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, καθώς οι περισσότεροι (όπως ο διοικητής της «Απαραίτητης Συγκομιδής») προτίμησαν να ανακοινώσουν πως η αποστολή έως τώρα συνέλεξε «1.400 όπλα» Αλβανών αυτονομιστών και πως η όλη επιχείρηση βαίνει «επιτυχώς ξεπερνώντας το επίσημο χρονοδιάγραμμα»... Ωστόσο, παράλληλα και έμμεσα κύκλοι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έθεταν θέμα «αξιοπιστίας» του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ από την άποψη τού εάν τελικώς θα καταφέρει το Σώμα να εγκρίνει όλες τις ρυθμίσεις που καταγράφονται στην «ειρηνευτική συμφωνία» της 13ης Αυγούστου...

Κάτι τέτοιο, πάντως, όπως φάνηκε χτες βράδυ, δε φαίνεται για την ώρα να προσκρούει σε νέες αντιδράσεις από μέρους της κυβέρνησης Γκεοργκιέφσκι ή του προέδρου της Βουλής, Στόγιαν Αντοφ.

Χτες βράδυ, ο διοικητής της «Απαραίτητης Συγκομιδής» (Δανός) Γκάναρ Λανγκ, επέδωσε επιστολή στον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι πληροφορώντας τον πως «ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση (δηλαδή η συλλογή του ενός τρίτου των 3.300 όπλων) του προγράμματος συλλογής όπλων».

Ο Τραϊκόφσκι απάντησε με την έκδοση ανακοίνωσης στην οποία επιβεβαιώνει την προγραμματισμένη για σήμερα έναρξη συνεδρίασης της Βουλής για τη συζήτηση και έγκριση της «ειρηνευτικής συμφωνίας». Σύμφωνα με την προεδρική ανακοίνωση, το κοινοβουλευτικό σώμα «θα τιμήσει τη δέσμευσή του να αρχίσει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην κατεύθυνση βελτίωσης της κατάστασης της αλβανικής μειονότητας».

Εκρήξεις και μπλόκα

Δύο νέες βομβιστικές εκρήξεις σημειώθηκαν χτες λίγο πριν τα ξημερώματα σε αλβανικό συνοικισμό των Σκοπίων, δίχως ευτυχώς να προκαλέσουν τραυματισμούς πολιτών. Στα σημεία της έκρηξης στάλθηκαν δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας οι οποίες προέβησαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους.

Το ίδιο 24ωρο, σλαβομακεδόνες έστησαν μπλόκα στο Μπλάτσε (κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο) και στο Ματέιτσε (14 χλμ βόρεια των Σκοπίων) διαμαρτυρόμενοι για τη ΝΑΤΟική επιχείρηση και προκαλώντας προβλήματα και καθυστερήσεις στην άφιξη Γερμανών - ως επί το πλείστον - στρατιωτών... Σήμερα, οπότε συνεδριάζει η Βουλή, η οργάνωση «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο» έχει αναγγείλει την πραγματοποίηση πορείας στα Σκόπια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ