Σάββατο 4 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνική ναΐφ ζωγραφική στη Σερβία

Εκθεση ελληνικής ναΐφ ζωγραφικής με έργα από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 9 Μάρτη, στο Εθνογραφικό Μουσείο Βελιγραδίου, που συνδιοργανώνεται με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και έχει διάρκεια έως τις 7 Απρίλη. Στην έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχουν οι κυρίες Πόλλυ και Γεωργία Κολλιαλή, παρουσιάζονται 60 έργα γνωστών Ελλήνων ναΐφ, όπως του Χρήστου Καγκαρά, του Γιάννη Θεόφιλη, της Καίτης Νικολάου, του Μποστ, του Γιάννη Αμοργιανού, της Νίκης Ελευθεριάδη κ.ά. Τα έργα δημιουργήθηκαν από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα και έχουν ως θέμα την ελληνική ιστορία και παράδοση, αλλά και την καθημερινότητα τόσο της αστικής όσο και της αγροτικής ζωής στα ελληνικά νησιά και την ύπαιθρο.

Οπως σημειώνει η Γ. Κολλιαλή: «Ναΐφ τέχνη είναι το είδος της τέχνης που χαρακτηρίζεται από απλοϊκότητα, αφέλεια, πρωτογονισμό και παιδικότητα. Ο διεθνής πλέον όρος ναΐφ προέρχεται από τη γαλλική λέξη naϊf που σημαίνει αφελής. Ετσι, με τον όρο ναΐφ νοούνται σήμερα οι αυτοδίδακτοι ζωγράφοι, συνήθως ασπούδαστοι, - αλλά και κάποιες φορές και εκείνοι με ακαδημαϊκή παιδεία που έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο έκφρασης - που ζωγραφίζουν κυρίως οδηγούμενοι από το ένστικτό τους...

Η συλλογή του ζεύγους Κολλιαλή αριθμεί περί τους 150 πίνακες Ελλήνων και Κυπρίων ναΐφ ζωγράφων με ποικίλη θεματολογία από την ελληνική ιστορία (...) Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της εκτός των τειχών της Ελλάδας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, στην Αδριανούπολη και στη Ρίγα της Λετονίας, η Συλλογή παρουσιάζεται στη Σερβία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ