Σάββατο 4 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με ατζέντα που μυρίζει μπαρούτι και αίμα

Στη διευρυμένη του σύνθεση, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, συνεδριάζει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με το βλέμμα στραμμένο σε μια σειρά τομείς και ζώνες πέριξ της ΕΕ, όπου μονοπώλιά της αναζητούν να κατοχυρώσουν θέσεις τους - και με στρατιωτικά μέσα - στην κόντρα με άλλα κεφάλαια.

Πρώτο θέμα, άλλωστε, στην ημερήσια διάταξη φιγουράρει η «Ασφάλεια και άμυνα», εξ ου και διευκρινίζεται στο σχετικό ενημερωτικό: «Το Συμβούλιο θα αρχίσει με κοινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας με θέμα την ασφάλεια και την άμυνα (...) Πριν από τη σύνοδο, η ύπατη εκπρόσωπος, κα Φεντερίκα Μογκερίνι, θα έχει πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Αμυνας, ώστε να διαμορφωθεί μια στρατηγική προοπτική της εμπλοκής της ΕΕ στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ)», του στρατιωτικού - πολεμικού βραχίονα της ΕΕ. Ολα αυτά στο φόντο και των αντιπαραθέσεων για την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών Ασφάλειας της ιμπεριαλιστικής ένωσης και «απεξάρτησής» τους από τις ΗΠΑ.

Παραπέρα, το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει συζήτηση για τη μετανάστευση, κάνοντας απολογισμό της πρόσφατης Διάσκεψης Κορυφής της Μάλτας και της συνεδρίασης ανωτάτων αξιωματούχων στη Βαλέτα το Φλεβάρη φέτος, ενόψει των εκθέσεων σχετικά με το πλαίσιο εταιρικής σχέσης για τη μετανάστευση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9 - 10 Μάρτη. Μεθοδεύσεις που ανάμεσα σε άλλα αξιοποιούνται και ως πρόσχημα για τις επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, π.χ. στη Λιβύη και αλλού.

Το Συμβούλιο θα εξετάσει και το πώς προωθούνται τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής ένωσης σε μια σειρά από μέτωπα, όπου «ξεδιπλώνεται» ο ανταγωνισμός με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στο πλαίσιο αυτό, στην ατζέντα της συνάντησης είναι οι σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου, με τους υπουργούς της ΕΕ να προγραμματίζεται να συζητήσουν με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σ. Σούκρι, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και τις περιλάλητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο, προκειμένου να ανοίξουν επιπλέον πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καθώς και το ρόλο της χώρας στην περιοχή.

Επίσης, το Συμβούλιο θα εξετάσει την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, την πορεία ενσωμάτωσής τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την έως τότε διασύνδεση μαζί τους σε ό,τι αφορά δίκτυα, αγωγούς και άλλες μπίζνες. Η συζήτηση θα συμβάλει στις προετοιμασίες για ανάλογη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9 - 10/3. Η περιοχή αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και παράκεντρα καθώς οξύνονται εκεί οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, τροφοδοτώντας εθνικισμούς και πυροδοτώντας εξελίξεις που βρωμάνε μπαρούτι για τους λαούς.

Τέλος, το Συμβούλιο θα εξετάσει τη λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ώστε να ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες εξελίξεις και επαφές, μεταξύ άλλων με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά και τη διακήρυξη της πλευράς Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Αναμένεται, επίσης, να εκδοθούν Συμπεράσματα για τη ΛΔ Κονγκό, χώρα όπου έχουν τοποθετηθεί σημαντικά ευρωενωσικά κεφάλαια καταληστεύοντας τους πόρους της και ταυτόχρονα κατέχει δεσπόζουσα γεωστρατηγική θέση στο κέντρο ακριβώς της αφρικανικής ηπείρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ