Σάββατο 4 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ - ΜΠ. ΚΑΖΝΕΒ
Συντονισμένοι στην αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

«Μήνυμα εμπιστοσύνης» στις προοπτικές ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, που διανοίγει η κυβέρνηση με την πολιτική της, μετέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μπερνάρ Καζνέβ, στον Ελληνα ομόλογό του, Αλ. Τσίπρα. Κατά τις κοινές δηλώσεις πριν και μετά τη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επικρότησε τις «δύσκολες αποφάσεις» που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που νιώθουν «για τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας», αλλά και στην «ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις», που άλλωστε, όπως είπε, εφαρμόζονται και στη Γαλλία, αφού κοινός είναι ο στόχος ανάκαμψης του κεφαλαίου που αυτές υπηρετούν, τσακίζοντας τους λαούς. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, αναφέρθηκε στις γαλλικές επενδύσεις που έμειναν στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή διαβλέπουν δυνατότητες ενίσχυσης της κερδοφορίας τους, και επανέλαβε το κάλεσμα στους επενδυτές γενικά και στα γαλλικά μονοπώλια ειδικά να επενδύσουν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ και σημειώνοντας τις «σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα».

Με το βλέμμα στραμμένο άλλωστε στις «μπίζνες», ο Μπ. Καζνέβ εξέφρασε την ελπίδα για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εξεταστούν πλέον και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε «να μην σκοτώσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη». Αλλωστε και ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι αυτό που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση είναι «οι αναγκαίες συνθήκες της ανάπτυξης, η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, η συμμετοχή και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η δυνατότητα να έχουμε, το συντομότερο δυνατό, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές χρήματος».

Ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε τη γαλλική κυβέρνηση για τη στήριξη και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η «αξιολόγηση» θα κλείσει και θα αποτελέσει «ισχυρό μήνυμα ότι στη χώρα που επιβλήθηκε η πιο σκληρή λιτότητα, τελειώνει η μονομέρεια της λιτότητας και γυρνάμε σε πολιτικές ανάπτυξης», δίχως βεβαίως να συμπληρώσει πως οι πολιτικές «ανάπτυξης» αφορούν την ανάκαμψη του κεφαλαίου και δεν αναιρούν ούτε μισό από τα άγρια μέτρα που έχουν παρθεί και πρόκειται να εμπλουτιστούν σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό και Εργασιακά, απεναντίας όλα αυτά συνιστούν προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και την ανάκαμψη.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, δήλωσε ότι «εμείς θέλουμε την ενωμένη Ευρώπη (...) είμαστε αντίθετοι στη συντηρητική αντίληψη για Ευρώπη του σκληρού πυρήνα, διαιρεμένης σε ηγέτες και ουραγούς, σε έναν στενό πυρήνα που θα προχωράει και στην υπόλοιπη που δεν θα μπορεί να ακολουθήσει», και πρόσθεσε ότι «έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε όχι για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αλλά για Ευρώπη πολλών επιλογών και ενισχυμένων συνεργασιών (...) Οι διαφοροποιημένες ταχύτητες θα ενισχύουν την ΕΕ, αν είναι ανοιχτές σε όλους, αλλά θα την αποδυναμώνουν αν γίνονται με όρους αποκλεισμών. Να φύγουμε από όρους αποκλεισμών, να ανοίξουμε τη συζήτηση για την εθελοντική συμμετοχή σε ένα ανώτερο στάδιο συνεργασίας όσων το επιθυμούν, για να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά».

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης το Προσφυγικό και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, συνάντηση είχαν και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Ευ. Τσακαλώτος και Μ. Σαπέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ