Κυριακή 5 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΕΜΠ
«Με ψίχουλα δεν ζούμε!»

Σε απεργία από τις 16 Φλεβάρη οι καθαρίστριες στο ΕΜΠ

Eurokinissi

Σε απεργία από τις 16 Φλεβάρη οι καθαρίστριες στο ΕΜΠ
«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, τα δεδουλευμένα μας απαιτούμε, με ψίχουλα δεν ζούμε, να το φωνάζουμε δεν θα κουραστούμε».

Τις συνθήκες δουλειάς και τον αγώνα που δίνουν περιέγραψε με στίχους μια από τις απεργούς καθαρίστριες που δουλεύουν στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) μέσα από την εργολαβική εταιρεία «ISS». Οι καθαρίστριες στο ΕΜΠ απεργούν από την Πέμπτη 16 Φλεβάρη ενάντια στις μειώσεις μισθών που επιχειρεί να επιβάλει ο εργολάβος. Αύριο, Δευτέρα, θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 13.00, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν όταν οι εργαζόμενες διαπίστωσαν μειώσεις από 40 έως 90 ευρώ στη μισθοδοσία τους. Οι μισθοί τους είναι ήδη χαμηλοί, όπως συμβαίνει σε όλα τα εργολαβικά συνεργεία, ενώ οι περικοπές προστίθενται στις αυθαίρετες μειώσεις που κάνει η εταιρεία σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας.

Η εταιρεία «ISS» δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών σε 77 χώρες και απασχολεί πάνω από 500.000 εργαζόμενους. Με βάση τα στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της, ο τζίρος της για το 2015 ήταν 10,34 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά της κέρδη πάνω από 288 εκατ. ευρώ. «288 εκατομμύρια ευρώ κέρδη από τη δική μας απλήρωτη δουλειά», όπως γράφουν οι καθαρίστριες στο πανό που κρατούν στις κινητοποιήσεις τους.

Απευθυνόμενες στον εργολάβο, οι εργαζόμενες, που «χρόνια και ζαμάνια δουλεύουν με την ίδια ποδιά», τον προσκαλούν με τους στίχους τους «να έρθει κι αυτός λίγο στη δουλειά». Τον διαβεβαιώνουν, μάλιστα, πως δεν θα τον υποχρεώσουν να δουλέψει στις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ίδιες. «Εμείς δεν θα κάνουμε τσιγκουνιά, θα του χαρίζουμε - όχι μια - πολλές ποδιές και μπότες αρκετές», λένε οι εργαζόμενες που ζουν στο πετσί τους τις περικοπές, όχι μόνο στους μισθούς, αλλά και στα απορρυπαντικά και τα απαραίτητα υλικά, που τους χορηγούνται με το σταγονόμετρο για να κάνουν τη δουλειά τους.

Το κάλεσμά τους συνεχίζεται: «Να έρθετε από τα χαράματα, να παλεύετε με τη βρωμιά, ξέβγαλμα καλό να κάνετε στη σφουγγαρίστρα και τα πανιά, αφεντικό, κι όταν κουραστείτε, μην φοβηθείτε. Διάλειμμα θα σας δώσουμε, δεν θα σας το χρεώσουμε!». Οπως εξηγούν, το δικό τους διάλειμμα αφαιρείται από τις ώρες εργασίας, ώστε να μην πληρώνονται για τα λίγα λεπτά ξεκούρασης που δικαιούνται κατά τη διάρκεια του εξαντλητικού τους ωραρίου.

Χαρακτηριστικό για τις συνθήκες εντατικοποίησης είναι το γεγονός ότι η εταιρεία, αντί για 78 άτομα, που προβλέπει η σύμβαση που έχει υπογράψει, απασχολεί μόνο 67 εργαζόμενες για τις ανάγκες καθαριότητας των κτιρίων της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, του συγκροτήματος στην Πατησίων και των εγκαταστάσεων στο Μέτσοβο και τον Διόνυσο. Το αποτέλεσμα είναι οι καθαρίστριες να εργάζονται με εξοντωτικό ρυθμό, για να προλάβουν να καθαρίσουν τα αμέτρητα τετραγωνικά που τους αναλογούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ