Κυριακή 5 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τι σημαίνει να δουλεύεις ως «εργολάβος του εαυτού σου»

Τη δική τους θέση στην καθημερινή δράση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου) έχουν τα προβλήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα του νοσοκομείου. Το περασμένο καλοκαίρι, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, όπως και στη σίτιση, υπέγραψαν συμβάσεις έργου οι οποίες λήγουν στα τέλη του 2017. Οι συνθήκες δουλειάς και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτή την εργασιακή σχέση δείχνουν τι σημαίνει να δουλεύουν οι εργαζόμενοι ως «εργολάβοι του εαυτού τους».

Οι συμβάσεις των 90 περίπου εργαζομένων στην καθαριότητα προβλέπουν 6ωρη βάρδια. Στην πραγματικότητα όμως δουλεύουν 8ωρο και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, ενώ παίρνουν μόνο το ένα από τα δύο ρεπό που δικαιούνται, καθώς δεν προλαβαίνουν να φέρουν σε πέρας το έργο που έχουν αναλάβει, σε ένα νοσοκομείο που έχει έκταση περί τα 80 στρέμματα. Αντίστοιχα με την αμοιβή τους, τα ένσημά τους περιορίζονται σε 20 κάθε μήνα, αν και δουλεύουν από 22 έως 25 μέρες το μήνα. Κάθε εργαζόμενος καλείται να καλύψει δυο και τρία πόστα, εκτελώντας παράλληλα και καθήκοντα βοηθού θαλάμου. Η απογευματινή βάρδια «βγαίνει» με μόλις τρεις εργαζόμενες.

Το σωματείο έχει αναδείξει, με παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και ανακοινώσεις, την απουσία ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων που σχετίζονται με την προστασία της μητρότητας στις εργαζόμενες, εγκυμονούσες και μωρομάνες, με το καθεστώς της σύμβασης έργου. Πρώτο παράδειγμα που φέρνει, είναι η εργαζόμενη που επέστρεψε αναγκαστικά στη δουλειά λίγες βδομάδες μετά τον τοκετό, αφού δεν δικαιούται ούτε την άδεια που χορηγείται στους μόνιμους υπαλλήλους των νοσοκομείων, αλλά ούτε και την εξάμηνη άδεια που παρέχει ο ΟΑΕΔ στις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα. Δεύτερο «κρούσμα», η περίπτωση μιας εργαζόμενης με επαπειλούμενη εγκυμοσύνη, η οποία έχοντας εξαντλήσει τις 15 μέρες που δικαιολογεί στις περιπτώσεις αυτές το ασφαλιστικό ταμείο, η μόνη της επιλογή είναι να πάρει άδεια χωρίς αποδοχές.

«Από την τρομοκρατία του εργολάβου, στις απολύσεις ή τα νέα δεσμά των ατομικών συμβάσεων. Αυτός είναι άλλωστε διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ που έχει προσυπογράψει και αυτή η κυβέρνηση: Διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο με ταυτόχρονα κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους!», αναφέρει το Σωματείο σε σχετική ανακοίνωσή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η μόνη απάντηση στην εργασιακή ομηρία είναι ο αγώνας για σταθερή δουλειά (2021-06-03 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για δεδουλευμένα και το δικαίωμα στη δουλειά (2017-04-13 00:00:00.0)
Παράδεισος για την κυβέρνηση οι ατομικές Συμβάσεις (2016-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ