Κυριακή 5 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Συμμαχικές υποχρεώσεις» και εξοπλισμοί

Χαρακτήρα αντιστοίχισης με τα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο, και τις ΝΑΤΟικές ανάγκες εν γένει, έχουν και οι σχεδιαζόμενοι νέοι εξοπλισμοί από την ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται η αναβάθμιση των ελληνικών «F-16» και η προμήθεια μαχητικών 5ης γενιάς, τύπου «F-35», την ίδια ώρα που η Αγκυρα έχει παραγγείλει 100 τέτοια αεροσκάφη (προγραμματίζεται να τα παραλάβει σταδιακά από το 2018 έως το 2025).

Στο ίδιο μήκος κύματος, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σημειώνουν ότι «εκτός από το Αιγαίο πρέπει να εξασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκεί χρειαζόμαστε μεγαλύτερα πλοία για επιχειρήσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε ενδιαφέρον η ελληνική πλευρά να διεκδικήσει μερίδιο από σύγχρονα αντιτορπιλικά τύπου «Arleigh Burke», που θα αποσύρει για να διαθέσει σε «συμμάχους» το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Ως εναλλακτική λύση εξετάζεται η προμήθεια γαλλικών κορβετών με δυνατότητα προσνήωσης ελικοπτέρου.

Για την ίδια ζώνη, της Ανατολικής Μεσογείου, εκσυγχρονίζουν, στο μεταξύ, τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας «P-3», που, όπως επιβεβαιώνουν στο ΓΕΝ, θα μπορούν να ελέγχουν καθημερινά επαρκώς την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που είναι και «συμμαχική υποχρέωση», όπως προσθέτουν, και δεν μπορεί να γίνει σήμερα με πλοία.

Και παραπέρα, «non paper» που είχε εκδώσει η κυβέρνηση ήδη από τον Απρίλη του 2015, ανέφερε επί λέξει: «Από το 2009 μέχρι σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό έμεινε χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Πού είναι το πρόβλημα; Το κάθε αεροσκάφος "P-3" μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τι ελέγχει; Από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές, κ.λπ.

Το θέμα δεν είναι κυρίως "ελληνικό" αλλά ΝΑΤΟικό. Το NATO θέλει κάθε μέρα για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χωρίς αεροπλάνα αυτό δεν μπορούσε να γίνει σωστά. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν τα "C-130", μετά τα... πυροσβεστικά αεροσκάφη και στη συνέχεια πλοία! Μετά έγινε το αναμενόμενο. Τη ΝΑΤΟική επιτήρηση ανέλαβαν οι Τούρκοι που έχουν νέα αεροσκάφη, τα "CN-235". Οι Τούρκοι, λοιπόν, άρχισαν να πετούν με "ΝΑΤΟικό καπέλο" και πηγαίνοντας προς Νοτιοανατολική Μεσόγειο περνούν απ' όλο το Αιγαίο με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ».

Πρόκειται για καραμπινάτη προσπάθεια της κυβέρνησης της «πρώτη φορά αριστεράς» να πειθαναγκάσει το λαό ότι αν σπεύσει και υπηρετήσει πιστά και πειθήνια τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, θα κατοχυρώσει τα ελληνικά δίκαια στο Αιγαίο! Χώρος που το ΝΑΤΟ, βέβαια, προσεγγίζει ως ενιαίο επιχειρησιακά μεταξύ δύο μελών της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας. Οι δε τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, σχεδόν επί καθημερινής βάσης, υπό τα όμματα και της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 και στελεχών της λυκοσυμμαχίας, που βρίσκονται αναπτυγμένοι ακριβώς εδώ, στην επίμαχη ζώνη, στο Αιγαίο, εδώ και ένα χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ