Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η ένταση αλλά ρίχνονται και «γέφυρες»

Συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας, με αφορμή τις ακυρώσεις προεκλογικών συγκεντρώσεων του AKP σε γερμανικές πόλεις, μετά και την φυλάκιση του Τούρκου ανταποκριτή της εφημερίδας «Die Welt» Ντενίζ Γιουτζέλ, αν και επιχειρείται να ...ριχτούν κάποιες «γέφυρες», καθώς υπάρχει ισχυρή διασύνδεση μονοπωλίων σε πολλούς τομείς και γεωπολιτικά συμφέροντα του γερμανικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τους παραλληλισμούς με το ναζιστικό παρελθόν, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στη σημασία των σχέσεων Γερμανίας - Τουρκίας, λέγοντας ότι «αξίζει κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστούμε τις γερμανοτουρκικές σχέσεις. Οσο δύσκολο κι αν είναι αυτήν τη στιγμή, δεν είναι προς το γεωπολιτικό μας συμφέρον, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, να αφήσουμε την Τουρκία, εταίρο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να απομακρυνθεί κι άλλο», παρότι, σημείωσε, υπάρχουν «διαφωνίες ουσίας σε ζητήματα δημοκρατίας και δικαίου». Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της Τουρκίας για «ναζιστικές μεθόδους» είπε ότι «ακόμα και αν γίνονται για προεκλογικούς λόγους ενόψει του δημοψηφίσματος είναι απαράδεκτες», ενώ χαρακτήρισε το ερχόμενο δημοψήφισμα προβληματικό.

Η Αγκ. Μέρκελ δεν τάχθηκε εν γένει κατά προεκλογικών συγκεντρώσεων Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία, πρόσθεσε όμως ότι αυτές θα πρέπει να προαναγγέλλονται και να έχουν λάβει σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές.

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να δηλώσει: «Αυτό που περιμένουμε από τη Γερμανία είναι να διευθετήσει το πρόβλημα αυτό. Εχουμε την πρόθεση να οργανώσουμε περίπου 30 συγκεντρώσεις. Εχουμε ενημερώσει σχετικά τις γερμανικές αρχές». Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου πήγε αυτήν τη βδομάδα στη Γερμανία για να υπερασπιστεί τη συνταγματική μεταρρύθμιση, παρά την ακύρωση μιας εκδήλωσης στο Αμβούργο στην οποία θα μιλούσε. Τελικά, μίλησε από το μπαλκόνι του γενικού προξενείου της Τουρκίας στην πόλη αυτή.

Πάντως, επανερχόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για «ναζιστικές πρακτικές» λόγω των ακυρώσεων των τουρκικών εκδηλώσεων στη Γερμανία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ διευκρίνισε: «Οι Γερμανοί έμειναν στον όρο "ναζί" (...) Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση είναι ναζιστική. Αλλά, είτε το θέλουμε είτε όχι, οι πρακτικές της μας θυμίζουν πρακτικές εκείνης της εποχής». Ο Τούρκος υπουργός καταφέρθηκε και εναντίον του Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού Γκέερτ Βίλντερς του «Κόμματος για την Ελευθερία» (PVV), ο οποίος εξέφρασε την αντίρρησή του στην έλευση στη χώρα Τούρκων πολιτικών, προκειμένου να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι», ενώ προχτές προχώρησε και σε διαμαρτυρία οπαδών έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Χάγη. Ετσι, είπε: «Αυτό που κάνει ο Βίλντερς απέναντι στους αλλοδαπούς στην Ολλανδία, ποια διαφορά έχει με τους ναζί; Είναι ο ίδιος ναζί!» κατήγγειλε ο Τσαβούσογλου. «Δεν φοβόμαστε τους ρατσιστές (...) και τους φασίστες». Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «κανείς» δεν μπορεί να τον εμποδίσει να πάει στην Ολλανδία, επεσήμανε ότι η εκδήλωση αυτού του Σαββάτου, που αναβλήθηκε, θα μπορούσε να μεταφερθεί μετά τις 15 Μάρτη, που θα έχουν γίνει οι βουλευτικές εκλογές. Βεβαίως και το καθεστώτος στην Τουρκία, υπερασπίζεται - όπως και αυτοί που καταγγέλλει - την καπιταλιστική βαρβαρότητα και διώκει όσους σηκώνουν κεφάλι εναντίον της, δηλαδή το οργανωμένο, ταξικό, λαϊκό κίνημα που καλεί σε πάλη, ανεξάρτητα από εθνοτική καταγωγή για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ