Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανησυχία για την προώθηση του διχοτομικού σχεδίου

Συνάντηση Αναστασιάδη - Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, ενώ στα Κατεχόμενα βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ

Από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στα Κατεχόμενα

Copyright 2017 The Associated

Από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στα Κατεχόμενα
Συνάντηση στις Βρυξέλλες είχε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η «παγωμένη» διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και την προώθηση του νέου διχοτομικού σχεδίου (μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής για το γιορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στα σχολεία) βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων, χωρίς όμως να δίνονται λεπτομέρειες για τη στάση της Κομισιόν.

Από την πλευρά της, η Κυπριακή Προεδρία κάνει λόγο για «ταύτιση απόψεων» με τον Γιούνκερ στο θέμα των «τεσσάρων ελευθεριών» (προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών) που ζητάει η Τουρκία για τους πολίτες στα Κατεχόμενα, ότι δηλαδή από την Κομισιόν το αίτημα δεν γίνεται αποδεκτό, αν και δεν υπάρχει επίσημη απάντηση σε επιστολή που απέστειλε ο Κύπριος Πρόεδρος. Κατά τ' άλλα, οι δύο αστοί πολιτικοί συζήτησαν για το μέλλον της ΕΕ, με βάση και τα λεγόμενα πέντε σενάρια που έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη βδομάδα η Κομισιόν και τη διαδικασία του Brexit. O Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΕΞ για ευρωπαϊκά ζητήματα

Σε ό,τι αφορά το ...μέλλον των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με το διχοτομικό επί της ουσίας σχέδιο των δύο κρατών, χαρακτηριστική ήταν η προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού για Ευρωπαϊκά Ζητήματα, Ομέρ Τσελίκ, στο πρακτορείο «Ανατολού». Σημείωσε ότι όταν μιλάει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, τους λέει: «Η ένταξη της Νοτίου Κύπρου στην ΕΕ πριν λυθούν τα προβλήματα συνόρων και τα προβλήματα με τη Βόρεια Κύπρο, στην πραγματικότητα έχει περιπλέξει αυτό το πρόβλημα και υπεύθυνοι είστε εσείς. Συνεχώς κάνετε συστάσεις στην Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο. Εκεί που πρέπει στην πραγματικότητα να κάνετε συστάσεις είναι η Νότια Κύπρος και η Ελλάδα. Εκείνοι σκέφτονται ως εξής: "Εμείς είμαστε μια χώρα - μέλος της ΕΕ, ο Βορράς να ενταχθεί". Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και δεν θα γίνει ποτέ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως μια παράμετρος που βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες. Επομένως, εάν τίθεται θέμα να αποδυναμωθεί η βασική φιλοσοφία, αυτό δεν θα το αποδεχτούμε ποτέ. Τελικά η απόφασή τους για εορτασμό της ένωσης σημαίνει ότι η νοοτροπία τους είναι πέραν της προσέγγισης των δύο συνιστωσών πολιτειών και πέραν της προσέγγισης για λύση».

Και απευθυνόμενος και στην ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός είπε σχετικά με «τα προβλήματα του περιουσιακού που θα προκύψουν μετά τη λύση», πως «εάν καταθέσει τις δεσμεύσεις της για ανάληψη αυτού του οικονομικού βάρους και καταθέσει ένα σχέδιο δράσης και εάν πει ότι θα κάνει αυτό που της αναλογεί στο θέμα της χρηματοδότησης της λύσης, θα συμβάλλει σοβαρά» και κατέληξε ότι «για μας το Κυπριακό είναι μια εθνική υπόθεση. Εμείς μέσα σε αυτή την εθνική υπόθεση έχουμε καταθέσει την πολιτική μας θέληση από την περίοδο του Ανάν μέχρι σήμερα. Η απόφαση για εορτασμό της ένωσης είναι ενάντια στο πνεύμα της λύσης και των διαπραγματεύσεων εξολοκλήρου. Πρώτα πρέπει να το διορθώσουν αυτό».

Ο Μπ. Γιλντιρίμ στο ψευδοκράτος

Χτες επίσκεψη στο ψευδοκράτος πραγματοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που είχε συναντήσεις με τον Μ. Ακιντζί και με τους άλλους αξιωματούχους, την «πρόεδρο» της «βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ, και τον «πρωθυπουργό», Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν. Επίσης, ο Γιλντιρίμ μίλησε σε συγκέντρωση στο κλειστό αθλητικό κέντρο «Ατατούρκ» στην κατεχόμενη Λευκωσία, υπέρ του «ναι» για το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία, που θα γίνει στις 16 Απρίλη. Στα Κατεχόμενα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100.000 δυνητικοί ψηφοφόροι στο τουρκικό δημοψήφισμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες για νέα προσέγγιση στη βάση του διχοτομικού σχεδίου (2017-03-11 00:00:00.0)
Κάλεσμα για «αμοιβαίες υποχωρήσεις» από τον γγ του ελληνικού ΥΠΕΞ (2014-07-01 00:00:00.0)
«Απάντηση» στην πρόσκληση Ερντογάν (2005-02-16 00:00:00.0)
Ουσιαστική αποδοχή της διχοτόμησης της Κύπρου από την ΕΕ (2004-11-19 00:00:00.0)
Προς ενσωμάτωση των Κατεχομένων (2002-10-12 00:00:00.0)
1975: Ο «Αττίλας» εδραιώνεται στην Κύπρο (2001-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ