Σάββατο 11 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΤΕΑΕΠ
Νέα βάρη στις πλάτες χιλιάδων ασφαλισμένων

Νέα βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων ρίχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με τροπολογία αυξάνει την εισφορά για το εφάπαξ σε περίπου 300.000 «παλιούς» ασφαλισμένους, ιδιαίτερα στα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στους μόνιμος υπαλλήλους των ΟΤΑ. Με την τροπολογία αυτή, που αλλάζει τον πρόσφατο νόμο 4387/2016 σε ό,τι αφορά τις εισφορές των πριν το 1993 ασφαλισμένων στο νέο ενιαίο φορέα του ΕΤΕΑΕΠ, καθορίζεται αυξημένο ασφάλιστρο στο 4% των ασφαλιστέων τους αποδοχών, ενώ την ίδια στιγμή καταργείται η όποια συμμετοχή είχαν οι εργοδότες αυτών των κλάδων στις εισφορές για εφάπαξ.

Στο στόχαστρο μπαίνουν ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι επιβαρύνονται με ακόμα 2%, στο 2% που ήδη κατέβαλλαν, ενώ απαλλάσσονται από το 2% οι εργοδότες τους ξενοδόχοι. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για τους εμποροϋπαλλήλους του πρώην ΤΑΠΙΤ, που από το 0,8% που πλήρωναν (0,4 ο εργαζόμενος και 0,4% ο εργοδότης), θα καταβάλλουν μόνο αυτοί 4% εξολοκλήρου, χωρίς κι εδώ να συμμετέχουν οι εργοδότες.

Αντίστοιχα ανεβαίνει από το 1% στο 4% η εισφορά των εργατοϋπαλλήλων του Μετάλλου, το ίδιο για τους εργαζόμενους στα Τσιμέντα (πλήρωναν 1,5%) και στα Λιπάσματα (2%), όπου και εδώ απαλλάσσονται οι εργοδότες, ενώ και οι δημοτικοί υπάλληλοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 3% (μέχρι τώρα πλήρωναν 1%). Οι νέες αυξημένες εισφορές θα καταβάλλονται από την αρχή του 2017 και μάλιστα για ένα εφάπαξ το οποίο έχει στην κυριολεξία κατακρεουργηθεί με τις απανωτές μειώσεις από όλες τις κυβερνήσεις, και τη σημερινή, αλλά και τη λεηλασία των αποθεματικών που διέθεταν ορισμένα από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα.

Οι αυξημένες εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα φέρει «ετήσια αύξηση εσόδων» στον προϋπολογισμό του ΕΤΕΑΕΠ, 12,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που σταθερά θα αφαιρείται από το εισόδημα των ασφαλισμένων.

Κι ενώ ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι στενάζουν, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τη συνενοχή τους, με αφορμή τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, έκανε το μαύρο άσπρο, λέγοντας προκλητικά ότι «το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων δεν οδηγεί σε κάθε περίπτωση σε μείωση συντάξεων». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, αποφάνθηκε ότι «η Ελλάδα πέτυχε και εκπλήρωσε τους όρους βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού» με την κυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά «τα έκανε θάλασσα» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος επανέλαβε τις προτάσεις για «μείωση του μη μισθολογικού κόστους και διαφάνεια», «να προχωρήσουμε τα επαγγελματικά ταμεία», τις οποίες όμως ούτως ή άλλως ενστερνίζεται και προωθεί και η κυβέρνηση.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, τόνισε ότι όπως η σημερινή κυβέρνηση συνέχισε την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση των προηγούμενων κυβερνήσεων, το ίδιο θα κάνει και η ΝΔ σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Ειδικά για τη ΝΔ, επισήμανε την αγωνία της για το πότε θα εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου και ανέδειξε ότι η θέση της για το Ασφαλιστικό είναι «ό,τι εισπράττουμε, αυτό πληρώνουμε», «δηλαδή ένα καθαρά ιδιωτικοποιημένο σύστημα, στην ίδια λογική του νόμου Κατρούγκαλου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ