Σάββατο 11 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες ενδοαστικές κόντρες

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τον 56χρονο Τζον Χάντσμαν (της γνωστής ομώνυμης πολυεθνικής εταιρείας βιομηχανικών χημικών), πρώην υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2012, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Κίνα επί Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και πρόεδρο του «Ατλαντικού Συμβουλίου», επέλεξε η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του νέου πρέσβη στη Μόσχα.

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε πως η Μόσχα καλωσορίζει στη θέση τού επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα «όποιον αποδειχθεί σθεναρός υποστηρικτής της θέσπισης διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Χάντσμαν θεωρείται επιλογή του Προέδρου Τραμπ, που αποσκοπεί στην εκτόνωση των αντιδράσεων μέρους της αστικής τάξης των ΗΠΑ μπροστά στη θεωρούμενη «φιλορωσική» στάση που επέδειξε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Κατά καιρούς έχει εκφράσει θέσεις κατά της Ρωσίας, όπως και όταν διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα (2009-'12). Στο παρελθόν πάντως και ο Πρόεδρος Τραμπ είχε αποδοκιμάσει τη στάση του Χάντσμαν σε διάφορα ζητήματα, εκτιμώντας ότι δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ...

Νωρίτερα χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σ. Σπάισερ υποστήριξε πως ο Πρόεδρος Τραμπ δεν γνώριζε, προτού τον διορίσει, ότι η εταιρεία δημοσίων σχέσεων του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν, (Flynn Intel Group Inc) διατηρούσε σχέσεις συμφερόντων και με την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν. Ας σημειωθεί πως ο Φλιν είχε αποπεμφθεί από τον Πρόεδρο Τραμπ επειδή παραπληροφόρησε τον αντιπρόεδρο Μ. Πενς σε σχέση με τις επαφές που είχε με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Πενς, είπε στο δίκτυο «Fox News» πως δεν γνώριζε ότι η εταιρεία του Φλιν είχε δοσοληψίες 530.000 δολαρίων για να προωθήσει τα συμφέροντα αφενός της εταιρείας «Inovo BV», με έδρα στην Ολλανδία, του Τούρκου επιχειρηματία Εκίμ Αλπτεκίν και αργότερα (μεταξύ Αυγούστου και Νοέμβρη του 2016) τα συμφέροντα της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος του Λ. Οίκου αργότερα, πάντως, δικαιολόγησε τις μπίζνες του Μ. Φλιν με ξένες κυβερνήσεις λέγοντας πως εκείνη την περίοδο (Αύγουστος έως Νοέμβρης του 2016) ήταν ιδιώτης και είχε δικαίωμα να συνάπτει η εταιρεία του συμβόλαια και με ξένες κυβερνήσεις.

Στο μεταξύ, μέλη του Κογκρέσου απαίτησαν χτες τη διενέργεια έρευνας σε σχέση με το πρόγραμμα διαδικτυακής προπαγάνδας και «ψυχολογικών επιχειρήσεων» κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», WebOps, της προηγούμενης κυβέρνησης, με κόστος 500.000.000 δολαρίων λόγω χαμηλής αποτελεσματικότητας.

Τέλος, χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, είπε πως η γαλλοελβετική εταιρεία τσιμέντου «LafargeHolcim» θα πρέπει να ξανασκεφτεί την πρόθεσή της να προμηθεύσει το τσιμέντο για την κατασκευή του τείχους που σχεδιάζει να υψώσει ο Πρόεδρος Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό, εκτιμώντας ότι άλλοι πελάτες του μονοπωλίου θα μείνουν «εμβρόντητοι από μία τέτοια εξέλιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ