Τρίτη 14 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«DYNAMIC MANTA 2017»
Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ με ελληνική εμπλοκή

Πλοία του ΝΑΤΟ αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Κατάνια της Σικελίας, πριν ξεκινήσει η «Dynamic Manta 2017»
Πλοία του ΝΑΤΟ αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Κατάνια της Σικελίας, πριν ξεκινήσει η «Dynamic Manta 2017»
Ξεκίνησε χτες, στα ανοιχτά της Σικελίας, η ετήσια άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ «Dynamic Manta 2017», με συμμετοχή μονάδων και του ελληνικού ΠΝ, ανάπτυξη τμημάτων της άσκησης και στο Ιόνιο, αλλά και απευθείας αντανάκλαση στις εξελίξεις στο Αιγαίο, και την εμπλοκή του - με ευθύνη της κυβέρνησης - στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Η άσκηση προγραμματίζεται να διαρκέσει 2 βδομάδες, μέχρι τις 25 Μάρτη, και κατά αρμόδιες πηγές θα συγκεντρώσει σκάφη και προσωπικό από 10 χώρες - μέλη της λυκοσυμμαχίας για ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου στην Κεντρική Μεσόγειο, αλλά και στα ανατολικά της Σικελίας, στο Ιόνιο.

Κατά τις ίδιες πηγές, 6 υποβρύχια από Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ, υπό τις οδηγίες της Διοίκησης Υποβρυχίων του ΝΑΤΟ (COMSUBNATO), θα συνεκπαιδευτούν με 10 πολεμικά πλοία από Καναδά, Γαλλία, Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ.

Με βάση το σενάριο της άσκησης, τα συμμετέχοντα πολεμικά πλοία θα υποστηρίζονται στις επιχειρήσεις εντοπισμού και αντιμετώπισης «εχθρικών» υποβρυχίων από 9 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 3 ελικόπτερα από Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ, που θα επιχειρούν από την αμερικανική αεροναυτική βάση της Σιγκονέλα στη Σικελία (το αντίστοιχο της Σούδας στην Κεντρική Μεσόγειο).

Ελληνικό ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι στην άσκηση κλήθηκε να συμμετάσχει και η υποομάδα πλοίων «Task Unit 02» της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 (αποτελείται σήμερα συνολικά από 11 πλοία) που έχει απλωθεί εδώ και ένα χρόνο στο Αιγαίο, επισήμως με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού. Προς τούτο, κατά πληροφορίες, στην Κεντρική Μεσόγειο πλέει ήδη η ναυαρχίδα της υποομάδας, ισπανική φρεγάτα «Mendez Nunez», η καναδέζικη φρεγάτα «St John's» και το ισπανικό πλοίο υποστήριξης «Patino», επίσης ενταγμένα στην SNMG2.

Προηγουμένως, στο διάστημα 31/1 - 20/2, η υποομάδα «Task Unit 02» της SNMG2, με διαφορετική σύνθεση πλοίων, αναπτύχθηκε και στη Μαύρη Θάλασσα για «γυμνάσια» με άλλα πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, από Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και ΗΠΑ. Κατά την παραμονή τους εκεί τα πλοία της SNMG2 κινήθηκαν σε όλο τον άξονα από Κωστάντζα και Βάρνα μέχρι Σαμψούντα.

Αυτή η ανάπτυξη πλοίων της SNMG2 σε Μαύρη Θάλασσα και Κεντρική Μεσόγειο αποδεικνύει στην πράξη πόση αξία είχε, ή έχει, η κυβερνητική προπαγάνδα ότι αποστολή των ΝΑΤΟικών στο Αιγαίο είναι η διαχείριση του Προσφυγικού. Αποδεικνύει, επίσης, πως το Αιγαίο αποτελεί ενδιάμεσο και αναπόσπαστο κρίκο των σχεδιασμών και της ανάπτυξης ΝΑΤΟικών δυνάμεων, από την Κριμαία στα Βόρεια μέχρι τη Διώρυγα του Σουέζ στα νοτιανατολικά και τα Στενά του Γιβραλτάρ στα δυτικά, στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ