Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ και οι «κόθορνοι» με... ταυτότητα

Οι «κόθορνοι» της πολιτικής ζωής για μια ακόμα φορά ασχημονούν. Και μάλιστα ασχημονούν στο όνομα της υπεράσπισης «αρχών», «ιδεών» και λοιπών ηχηρών παρόμοιων, που στο δικό τους στόμα χάνουν κάθε νόημα. Ξεχνούν, βέβαια, ότι για τους Ελληνες - παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τόσο των κηρύκων της «ελληνοορθόδοξης» δεσποτείας, όσο και των δήθεν «διαφωτιστών» ενός «εκσυγχρονισμού» που σηματοδοτείται από το έμβλημα του «κοινωνικού φραγγελίου» - ο χαρακτηρισμός «κόθορνο» (υπόδημα που μπορούσε να φορεθεί είτε στο δεξί είτε στο αριστερό πόδι) είναι μέγιστη προσβολή. Από αρχαιοτάτων χρόνων. Διότι, αν μη τι άλλο, δηλώνει ανθρώπους που δεν έχουν σταθερές πεποιθήσεις, που χαρακτηρίζονται από μια και μόνο «αρχή»: Την άνευ αρχών και αξιών πορεία τους στον μάταιο τούτο κόσμο.

Συνεπώς, όταν έρχονται αντιμέτωποι με εκείνους που και αρχές έχουν και αξίες... χάνουν τον μπούσουλα.

***

Ας εξηγηθούμε: Οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ και οι «καντηλανάφτες» του κυρίου πρωθυπουργού, όταν πέρσι ξέσπασε το θέμα των ταυτοτήτων, χαρούμενοι που οι κ. κ. Μπίστης, Κουναλάκης και όλοι οι εντός, εκτός και επί τα αυτά του ΣΥΝ είχαν βγει στα παράθυρα για να δοξάζουν τον πρωθυπουργό, διαπίστωσαν ότι από την κουστωδία έλειπε (και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς) το ΚΚΕ. Εδωσαν, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και διάφορα άλλα «γκρουπούσκουλα» το σύνθημα στα φερέφωνά τους, τα οποία αποφάνθηκαν: «Το ΚΚΕ στηρίζει τον Χριστόδουλο»! Ηταν μια τακτική που τους συνέφερε. Ηθελαν έτσι να πλήξουν το ΚΚΕ, να το συκοφαντήσουν, να χτυπήσουν την πολιτική των συμμαχιών του, όπως είχε διαφανεί ήδη από τις ευρωεκλογές.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα, και αφού ο παραπάνω αντι-ΚΚΕδισμός αποδείχτηκε ότι δεν έπεισε ούτε τους αφελείς που συνωθούνταν για να δουν τα θαύματα της... «Αγίας Αθανασίας» στην Αγία Βαρβάρα, το τροπάρι άλλαξε: «Το ΚΚΕ στηρίζει την κυβέρνηση» (!), είναι η νέα εκδοχή της «Βίβλου» της εξαπάτησης. Ενεργούν πάλι με την ίδια επαίσχυντη ιδιοτέλεια. Αφού δεν μπόρεσαν να «περάσουν» τη συκοφαντία, τώρα το γύρισαν το φύλλο. Τώρα τους χρειάζεται το ΚΚΕ γιατί χωρίς αυτό πώς θα πείσουν ότι είναι κι αυτοί λίγο «προοδευτικοί»; Τώρα θέλουν να το «τσουβαλιάσουν» το ΚΚΕ, να το εμφανίσουν ωσάν να ήταν ένας ακόμα από τους ΣΥΝοδοιπόρους τους.

Σημειωτέον: Αυτή η μετάλλαξη, επαναλαμβάνουμε, εκδηλώθηκε μέσα σε ένα σχεδόν χρόνο. Με ποιον λοιπόν είναι το ΚΚΕ; Με το Σημίτη ή με το Χριστόδουλο; Θα αποφασίσουν;

***

Μια ματιά στην Ιστορία είναι ενδιαφέρουσα.

Ηδη από το ιδρυτικό συνέδριο του 1918 το ΣΕΚΕ (κατόπιν ΚΚΕ), τόνιζε ότι το πρόγραμμά του καθορίζεται από την κάτωθι αρχή:

«Ελευθερία πάσης θρησκείας χωρίς την ανάγκη επισήμου θρησκείας. Η θρησκεία να αναγνωριστεί ως ιδιωτική υπόθεσις και η Εκκλησία ως ιδιωτικόν ίδρυμα. Απαγόρευση εις τους κληρικούς να διδάσκουν εις τα σχολεία. Ενέργεια των ληξιαρχικών πράξεων υπό της τοπικής διοικήσεως. Κατάργησις όλων των δημοσίων νόμων δι' εκκλησιαστικούς και θρησκευτικούς σκοπούς και κατάργησις των διά θρησκευτικούς σκοπούς επιβαλλομένων φόρων. Καθιέρωσις και του πολιτικού γάμου». Αυτά από το 1918...

Πέρσι, που το ΚΚΕ... ήταν με το Χριστόδουλο, στην ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος, στις 14/6/2000, εν μέσω «λαοσυνάξεων» από τη μια και ΠΑΣΟΚων, που αφόριζαν στο όνομα της δημοκρατίας (!), από την άλλη, το ΚΚΕ μεταξύ άλλων τόνιζε:

«Με αφορμή τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες επιχειρείται τεχνητή όξυνση και ο διαχωρισμός του λαού με βάση τις θρησκευτικές πεποιθήσεις (...). Η μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες ως μέτρο είναι ανεπαρκές αφού δε βασίζεται και δεν επικεντρώνει στο κύριο, που είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας-κράτους... με τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος (...). Η ηγεσία της Εκκλησίας τροφοδοτεί την ένταση, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρεται υποκριτικά στο θέμα αυτό (...)».

Φέτος, που το ΚΚΕ... είναι με το Σημίτη στην τελευταία ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος, στις 28/8/2001, σημειώνει:

«Η άρνηση της κυβέρνησης, μαζί με τη ΝΔ, να ψηφίσουν υπέρ του πλήρους και σαφούς διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή, διατηρεί το έδαφος, στο οποίο στηρίζεται η ηγεσία της Εκκλησίας για να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή (...). Το ΚΚΕ... επιμένει και σήμερα στο σαφή διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, με ό,τι συνεπάγεται αυτός στη δημόσια ζωή, στην Παιδεία, στους διάφορους θεσμούς (...). Το ΚΚΕ δε διαχωρίζει το λαό ανάλογα με τα θρησκευτικά του πιστεύω (...)».

***

Οπως προκύπτει από αυτή την... υπερ80ετή περιήγησή μας, το ΚΚΕ στο θέμα των ταυτοτήτων και συνολικά των σχέσεων κράτους -Εκκλησίας είναι απλώς με το ΚΚΕ...

Βέβαια, αυτή η συνέπεια σε θέσεις και αρχές ανήκει στα «ψιλά γράμματα», όταν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ. Οχι 80 χρόνων συνέπεια δεν μπορεί να δείξει το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε 80 ημερών. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Οτι αφού ανέκυψε το θέμα των ταυτοτήτων αμέσως μετά πήγαν και αναθεώρησαν το Σύνταγμα αφήνοντας αλώβητη και αναπαράγοντας τη σύμφυση κράτους- Εκκλησίας, παρά τα όσα έταζαν στα προγράμματά τους το '74 ή στα «κοινωνικά τους συμβόλαια» το '81; Οτι ο νόμος για τη λεγόμενη εκκλησιαστική περιουσία μένει για 14 χρόνια στα συρτάρια; Οτι ο πρωθυπουργός την ώρα που καμώνεται τον διώκτη του «σκοταδισμού» καλεί την Εκκλησία να του καταθέσει μελέτες για να της παραχωρήσει πακτωλό δισ. ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ (προφανώς τα λεφτά αυτά η ιεραρχία δε θα τα αξιοποιήσει για να διακονεί το σκοταδισμό...).

***

Αυτό το «σικέ», αποπροσανατολιστικό και άκρως επικίνδυνο παιχνίδι μεταξύ Σημίτη- Χριστόδουλου, το ΚΚΕ το κατάγγειλε εξαρχής.

Είναι, δε, προφανές ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε να μην καταφέρουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ιεραρχία να αντιδραστικοποιήσουν την πολιτική και κοινωνική ζωή με επαναφορά θεωριών περί «φωτός και σκότους», όπου ο κ. Σημίτης θα το παίζει «αριστερός» στο όνομα μιας παρανυχίδας αστικού εκσυγχρονισμού, όπως η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, και η ΝΔ θα ηγείται της άλλης όψης του νομίσματος της πατριδοκαπηλίας, υπό τις ιαχές του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».

Ο λαός δεν έχει την πολυτέλεια να παγιδευτεί. Το δίπολο «Αριστερά-Δεξιά» ή «πρόοδος-συντήρηση» δεν έχει για οριογραμμή τη θέση για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Αν ήταν έτσι τότε οι Κ. Στεφανόπουλος, Α. Ανδριανόπυολος, Στ. Μάνος, Γ. Ράλλης κ.ά., που έχουν ταχθεί κατά της αναγραφής, θα έπρεπε να θεωρούνται... ακροαριστεροί!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιστροφή ρόλων (2002-10-17 00:00:00.0)
Πλαστή η ταυτότητα της σύγκρουσης κυβέρνησης - ιεραρχίας (2000-06-25 00:00:00.0)
Χριστόδουλος εναντίον ...Μακάριου! (2000-06-03 00:00:00.0)
Πάγια θέση μας ο διαχωρισμός Εκκλησίας - κράτους (2000-05-17 00:00:00.0)
Κήρυγμα σκοταδιστικού χαρακτήρα (2000-05-16 00:00:00.0)
Αναζωπυρώθηκε η συζήτηση (2000-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ