Σάββατο 18 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά παζάρια «εφ' όλης της ύλης»

Ψηλά στην ατζέντα η πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ

Η άμεση πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ είναι και επισήμως πλέον «στα γεμάτα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών
Η άμεση πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ είναι και επισήμως πλέον «στα γεμάτα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, ενόψει της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ψηλά στην ατζέντα είναι τα ζητήματα της Ενέργειας, με αιχμή την πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ στο πλαίσιο των χτεσινών τηλεδιασκέψεων με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών ξεδιπλώθηκε ολόκληρη η γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής με επίκεντρο το νέο δημοσιονομικό πακέτο (ενίσχυση της φοροληστείας - κατακρεούργηση των συντάξεων) και τα Εργασιακά.

Ζητούν άμεση πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Σε ό,τι αφορά τα Ενεργειακά, που απασχόλησαν χτες την πρώτη τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης - δανειστών, οι κυβερνητικές πηγές, σε αντίθεση με τα όσα έλεγαν μέχρι τώρα περί «τυπικών ζητημάτων», στην ουσία επιβεβαίωναν ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επίδικα της δεύτερης «αξιολόγησης», όπως επίσης και ότι στο τραπέζι είναι πλέον «στα γεμάτα» το ζήτημα της άμεσης πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με όσα έβλεπαν χτες το φως της δημοσιότητας, οι δανειστές ζητούν, πιο συγκεκριμένα, την πώληση του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ, και μάλιστα με ορίζοντα ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας το πρώτο εξάμηνο του 2018, αξιοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (τον περασμένο Δεκέμβρη) σχετικά με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας. Μάλιστα, όπως λεγόταν χτες, η αξιοποίηση μιας τέτοιας απόφασης (που από ΔΕΗ και κυβέρνηση «διαβάζεται» αλλιώς, ότι δηλαδή αφορά τα μελλοντικά κοιτάσματα λιγνίτη) θα ήταν ιδιαιτέρως «βολική» για την κυβέρνηση αφού θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή...

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εμφανίζεται να επιδιώκει «περισσότερο χρόνο», με στόχο, όπως λένε, «να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους». Μέχρι πολύ πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου εμφανιζόταν να «υποβαθμίζει» στις δημόσιες τοποθετήσεις της τις εν λόγω παρεμβάσεις, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι οι δανειστές δεν θα πιέσουν για πώληση μονάδων και προκρίνοντας «μείγματα» των υπόλοιπων μέτρων (NOME, πώληση πελατολογίου κ.λπ.) ως κατάλληλα να πετύχουν τους συμφωνημένους στόχους για μείωση των ποσοστών της ΔΕΗ. Μάλιστα, είχε προβάλει ιδιαίτερα την πρόταση της ΔΕΗ για δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών με πελάτες όλων των κατηγοριών και πώλησή τους σε ιδιώτες ως στοιχείο που θα βοηθούσε στην κατάληξη της συμφωνίας.

Ενα από τα σενάρια που είχαν διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα ήταν το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στα Ενεργειακά με σαφή αναφορά στο τελικό κείμενο της συμφωνίας στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι για την κατ' έτος μείωση των ποσοστών λιανικής της επιχείρησης.

Την ίδια ώρα, οι «εκκρεμότητες» των ιδιωτικοποιήσεων αφορούν και σε άλλες νευραλγικές επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου, καθώς επίσης σε υποδομές και δίκτυα, γύρω από τα οποία εκδηλώνονται οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί και η επιχειρηματική διαπάλη, όπως έδειξε και η προχτεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ζήτημα που εκκρεμούσε και ασκούνταν πιέσεις το προηγούμενο διάστημα, με δεδομένο και το εκδηλωμένο «ενδιαφέρον» ευρωπαϊκών μονοπωλίων (π.χ. «Flyxus», «Transgaz» κ.ο.κ.).

Σε κάθε περίπτωση και ενώ πλέον πέφτουν και οι «τελευταίες μάσκες», είναι φανερό το γεγονός ότι στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας δρομολογούνται οι αναδιαρθρώσεις που οδηγούν στο άνοιγμά της σε νέους «παίχτες» και μάλιστα στο κρίσιμο επίπεδο της παραγωγής.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» προϋποθέτει την εφαρμογή της γκάμας των προβλεπόμενων μέτρων τόσο για το νέο δημοσιονομικό πακέτο, όσο και τα Εργασιακά και τις αναδιαρθρώσεις στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τηλεδιασκέψεις με το κουαρτέτο συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, και Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου.

Με τη στήριξη και του ΟΟΣΑ

«Η περαιτέρω μείωση των ρυθμίσεων στις βιομηχανίες δικτύων και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών Αρχών θα αύξαναν την ανταγωνιστικότητα», αναφέρει ο ΟΟΣΑ σχετικά με τις «αναγκαίες» μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο έκθεσης που δημοσιοποίησε με τις συστάσεις για τα κράτη - μέλη του. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «η συνέχιση του εξορθολογισμού των ρυθμίσεων θα βελτίωνε το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνονται οι συστάσεις που αφορούν στη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας. Οπως επισημαίνεται, η πλήρης εφαρμογή στην Ελλάδα πολιτικών για τη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας, όπως το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», θα ελάφρυνε το μεγάλο κοινωνικό κόστος της κρίσης, ενώ θα ενίσχυε την κατανάλωση και την ανάπτυξη.

Βέβαια, η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», για τις οποίες σχεδιάζεται και νέο «σφαγείο».

Μαζικές κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα χαράτσια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διόγκωση των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν το μήνα Γενάρη του 2017 φτάνουν σε 1,63 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε κατά 26.723, φτάνοντας στα 4,17 εκατομμύρια, ενώ «οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούναναγκαστικά μέτρα είσπραξης» φτάνουν περίπου στα 1,67 εκατομμύρια. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στο Γενάρη, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός προχώρησε σε 12.764 νέες κατασχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ