Σάββατο 18 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι έρευνες για τα δέματα με πυρίτιδα

Δεν θα βιαστεί να βγάλει συμπέρασμα τη στιγμή που οι ειδικοί δεν έχουν βγάλει το δικό τους, δήλωσε χτες για το δέμα με την πυρίτιδα που ανεφλέγη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Ν. Τόσκας αναφέρθηκε στα μηχανήματα ελέγχου από τα οποία πέρασε το παγιδευμένο δέμα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «τα τελειότερα στην Ευρώπη». «Ο κύριος έλεγχος γίνεται στο αεροδρόμιο πριν τη φόρτωση του αεροπλάνου και εκεί έχουν επικεντρωθεί οι έλεγχοι οι δικοί μας», ανέφερε. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αναλύσεις που ήρθαν από τη Γερμανία αλλά και τη Γαλλία δείχνουν ότι πρόκειται για πυρίτιδα μικρής ποσότητας, που δεν είχε πυροδοτικό μηχανισμό, όπως τα βαρελότα. Οσον αφορά αυτούς που κρύβονται πίσω και από αυτή την ενέργεια, ο Ν. Τόσκας εξήγησε ότι «δεν έχει γίνει τελική ανάληψη ευθύνης», ενώ τόνισε ότι υπάρχει εκτίμηση πως πρόκειται για την ίδια «οργάνωση» που βρίσκεται πίσω από το δέμα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στο μεταξύ, συναντήσεις με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Κωσταντίνο Τσουβάλα, και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Τόσκα, είχε χτες ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να ενημερωθεί για την έκρηξη του παγιδευμένου πακέτου στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, που είχε το όνομά του ως αποστολέα. Μετά τις συναντήσεις, ο Β. Κικίλιας αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ ο Ν. Τόσκας είπε ότι η συνομιλία έγινε σε καλό κλίμα και αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες.

Παράλληλα, αστυνομικοί ήταν μέχρι και χτες τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου έλεγξαν μαζί με τους υπαλλήλους της εταιρείας που έχει την ευθύνη των υπερσύγχρονων μηχανημάτων ελέγχου κάθε καταγραφή που έγινε το επίμαχο διάστημα, χωρίς να υπάρξει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Τα μηχανήματα αυτά είναι τελευταίας τεχνολογίας, γερμανικής κατασκευής (κόστισαν 130.000 ευρώ) και αποκτήθηκαν πριν από τρεις μήνες. Από τους ειδικούς πιθανολογείται ότι δεν κατέγραψαν τους παγιδευμένους φακέλους, λόγω της πολύ μικρής ποσότητας και του είδους της εκρηκτικής ύλης.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι οι δράστες γνώριζαν λεπτομέρειες για το πώς θα περάσουν τα πακέτα χωρίς να εντοπιστούν. Ετσι, έβαλαν εκρηκτική ύλη 31 γραμμαρίων που δεν ανιχνεύεται από τα x-rays, μείωσαν το βάρος και τον όγκο των πακέτων για να μην τραβούν την προσοχή, ενώ έβαλαν ως εικονικούς αποστολείς τον Α. Γεωργιάδη και τον Β. Κικίλια για να αποπροσανατολίσουν τους ελεγκτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ