Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδήλωση για τον Ανδρέα Εμπειρίκο

Στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματος «Ελληνες δημιουργοί εμπνευσμένοι από την Οχτωβριανή Επανάσταση», διοργανώνεται την Παρασκευή 24 Μάρτη, στις 7 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του σπουδαίου ποιητή, πεζογράφου, ψυχαναλυτή και φωτογράφου, Ανδρέα Εμπειρίκου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη New Star σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αγρα και θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο «Αλκυονίς».

Οπως σημειώνεται: «Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν ηχητικά αποσπάσματα με τη φωνή του ποιητή, ενώ θα αναγνωστούν ποιήματά του από το γιο του, Λεωνίδα Α. Εμπειρίκο, ιστορικό και διαχειριστή του αρχείου του. Αποσπάσματα από τα ρωσικά θα διαβάσει η ελληνίστρια και μεταφράστρια του έργου του, Λένα Σαρτόρι. Για την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία και τη διαδικασία ανάδειξης του ανέκδοτου υλικού του Εμπειρίκου, θα μιλήσει ο εκδότης Σ. Πετσόπουλος. Στη σχέση του με τη Ρωσία (ιδιαίτερα την Κριμαία) και τα ταξίδια του στην πατρίδα της Οχτωβριανής Επανάστασης, την "ποιητική των βιωμάτων" όπως την ονομάζει, θα μας εισαγάγει ο Νίκος Σιγάλας, ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου "Ο Ανδρέας Εμπειρίκος και η ιστορία του ελληνικού υπερρεαλισμού". Παράλληλα, θα προβληθεί φωτογραφικό υλικό από το ταξίδι του Εμπειρίκου στη Ρωσία, όπως αποτυπώθηκε στο ημερολόγιο με φωτογραφίες "Ταξίδι στη Ρωσία", που εκδόθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Η "πλευρά" του Εμπειρίκου ως πρωτοπόρου υπερρεαλιστή και ενός εκ των βασικών εισηγητών της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα, είναι ευρέως γνωστή. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό είναι η επίδραση που δέχτηκε από την Οχτωβριανή Επανάσταση. Οι απόψεις του για την Επανάσταση αποτυπώνονται σε ποιητικά σχεδιάσματα, επηρεασμένα από τις συζητήσεις με τους φίλους του για την ανάγκη ριζικής κοινωνικής αλλαγής. Πρόκειται για έργα που μας "αποκαλύπτουν" τον πολιτικοποιημένο Εμπειρίκο, γραμμένα το 1933 και κυρίως το 1934, που ακόμα και σήμερα διατηρούν αναλλοίωτη την επαναστατική τους αύρα...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ