Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Ψήνεται» η πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Σε «πρώτο πλάνο», όπως όλα δείχνουν, έχει περάσει το ζήτημα της πώλησης μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου, με το ζήτημα να φέρεται να βρίσκεται μεταξύ των βασικών που εμποδίζουν το κλείσιμο της «αξιολόγησης». Μετά την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής και την επιβεβαίωση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, ότι πράγματι η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα Ενεργειακά έχει «κολλήσει», φαίνεται πως ανατρέπεται το προηγούμενο κυβερνητικό αφήγημα που ήθελε το θέμα να είναι απλά «τυπικό» και να αφορά απλά τα ποσοστά των ΝΟΜΕ, ή αν το το 17% της ΔΕΗ θα περάσει στο «υπερταμείο» ή θα παραμείνει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το κουαρτέτο επιμένει σε πώληση μονάδων, η οποία μάλιστα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, το οποίο πρέπει να αποτυπωθεί στο κείμενο της συμφωνίας. Οπως διαρρέεται, το κουαρτέτο επιμένει στην εκτίμησή του ότι βασικό πρόβλημα του «ανταγωνισμού» στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι η μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, πιέζοντας για την πώληση μονάδων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του μεριδίου της Επιχείρησης στη λιανική αγορά κάτω από το 50% ως το 2020.

«Μοχλοί» των σχετικών διεργασιών και απαιτήσεων φαίνονται σε αυτή τη φάση να είναι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στα λιγνιτικά αποθέματα, τα ευρήματα της έρευνας της «DG Comp» στη ΔΕΗ μετά από καταγγελίες για «αξιοποίηση της θέσης της» κατά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, αλλά και τα μεγάλα χρέη της ΔΕΗ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και ενώ από την πλευρά του υπουργείου δεν υπάρχει η παραμικρή επίσημη τοποθέτηση, χτες ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Φάμελλος, σε συνέντευξή του στον «Real fm», έμοιαζε να «στρώνει το έδαφος» για τις επερχόμενες εξελίξεις. Ετσι, αναφέρθηκε στο «δύσκολο περιβάλλον» που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες «ήθελαν πλήρες ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών υποδομών», και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ ετοιμάζει «ολοκληρωμένη πρόταση» για την «ομαλή μετάβαση» στη νέα ενεργειακή εποχή, όπου τα ποσοστά της Επιχείρησης θα είναι μειωμένα, δίχως όμως «να ξεπουληθεί», αλλά και για να υπάρξει «το μέγιστο όφελος για τη χώρα μας».

Στο μεταξύ, στο Βερολίνο βρίσκεται από χτες ο Γ. Σταθάκης, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργανώνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας για την αξιολόγηση της «μετάβασης» των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ενεργειακής ατζέντας της ΕΕ. Επίσης, την επόμενη βδομάδα θα μεταβεί στην Ιταλία, προσκεκλημένος του ενεργειακού μονοπωλίου της «Eni», δίχως να έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση των δύο πλευρών. Σημειώνεται ότι η «Eni» ήδη δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου, ενώ πρόσφατα απέκτησε δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στις αρχές Απρίλη, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί τις αμέσως επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, ως συνέχεια προηγούμενων συναντήσεων για ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας των τεσσάρων χωρών, με βασικό αντικείμενο συζήτησης τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ