Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να εκφραστεί μαζικά και οργανωμένα το «φτάνει πια»

Σχετικά με τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - δανειστών και το αν καλύτερη λύση είναι οι εκλογές ή να κλείσει με όποιο τρόπο η «αξιολόγηση», ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση»:

«Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα και για να μη γίνουν χειρότερα, η λύση για το λαό δεν βρίσκεται ούτε στο να περιμένει την "αξιολόγηση" και τα νέα μέτρα, ούτε να περιμένει εκλογές για μια ακόμα μνημονιακή κυβερνητική εναλλαγή, σαν αυτές που έχουμε γνωρίσει τα χρόνια της κρίσης. Η λύση θα δοθεί μόνο σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, για να εμποδίσουμε το νέο αντιλαϊκό πακέτο και για να διεκδικήσουμε όλα όσα χάσαμε τα χρόνια της κρίσης, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Να ανοίξουμε το δρόμο για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία. Κι όλα αυτά βασικό στοιχείο τους έχουν να δυναμώσει σημαντικά και ολόπλευρα το ΚΚΕ».

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σθεναρά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Η κριτική μας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και στις προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν αφορούσε ποτέ, στο πώς παζαρεύουν, αλλά για λογαριασμό ποιανού διαπραγματεύονται! Κι αυτό που κάνουν όλοι τους είναι να διαπραγματεύονται για το πώς θα αυξηθούν τα κέρδη των ομίλων. Με το λαό να περιμένει να πέσει κανένα ψίχουλο από το τραπέζι της κερδοφορίας τους. Για παράδειγμα, το νέο αφήγημα της κυβέρνησης "μέτρα και αντίμετρα" είναι "σου παίρνω εκατό και σου επιστρέφω τριάντα", αλλά "περασμένα - ξεχασμένα" τα υπόλοιπα εβδομήντα. Τόσο απλά... και δίκαια!».

Στήνουν παγίδες για τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας

Σε αντίστοιχη ερώτηση του ΑΠΕ για το πώς εκτιμάει το ΚΚΕ τις εξελίξεις σχετικά με την «αξιολόγηση», ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε:

«Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει έτοιμο το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ, το ΔΝΤ. Και παρά τα όσα λέγονται για το πότε αυτά θα νομοθετηθούν, το σίγουρο είναι ότι φορτώνονται στις πλάτες του λαού πολλά δισ. ευρώ με νέα μέτρα. Μαζί φυσικά με τις νέες ανατροπές στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Βέβαια, μπροστά στην "αξιολόγηση" στήνουν παγίδες για να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκεια του λαού, για να αποσπάσουν την ανοχή του στα μέτρα, στις μεταρρυθμίσεις, για να τον πείσουν να υπογράψει λευκή επιταγή που θα εξαργυρώσουν για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ο ένας κόβει κι ο άλλος ράβει. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη "σκληρή διαπραγμάτευση", τα "αντισταθμιστικά", τη "δίκαιη ανάπτυξη" εξαπατά το λαό. Και η ΝΔ με "την αξιολόγηση που καθυστερεί", "τις αναδιαρθρώσεις που δεν γίνονται", εκβιάζει και πιέζει. Και οι δύο κινούνται στις ίδιες ράγες του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών εταίρων τους. Κι επειδή ο καθένας πλέον καταλαβαίνει ότι το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει πάτο, τώρα πρέπει με μια φωνή να εκφραστεί μαζικά, οργανωμένα, δυναμικά αυτό που ο καθένας πλέον λέει: "Φτάνει πια"».

Απαντώντας, εξάλλου, στο ΑΠΕ για το πώς το ΚΚΕ εκτιμά το ζήτημα της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού της χώρας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Παρακολουθούμε τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα που είναι σε εξέλιξη, με κύριο στόχο βέβαια να εγκλωβίσουν για άλλη μια φορά τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Από τη μια είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με τα δύο κόμματα να διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να υλοποιήσει πιο αποτελεσματικά τις μεταρρυθμίσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου, και από την άλλη η προσπάθεια να πλασαριστεί ανάμεσα στο δίπολο η λεγόμενη κεντροαριστερά. Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και οι υπόλοιποι δυσκολεύονται να ανασυγκροτηθούν, να τα βρουν, γιατί τους έχει φάει το ψωμί ο ΣΥΡΙΖΑ, η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Αλλά και γιατί δεν έχουν καταλήξει σε ποιον από τους δύο πόλους θα ακουμπήσουν. Βέβαια, στην προσπάθεια αναμόρφωσης και θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση εντάσσεται και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία προσπαθεί να ντύσει με δημοκρατικό περιτύλιγμα για τη χειραγώγηση και ενσωμάτωση του λαού».

Ερωτώμενος, τέλος, για το μήνυμα που στέλνει το ΚΚΕ στον ελληνικό λαό, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Απευθυνόμαστε σε όσους και όσες αγανακτούν, είναι δυσαρεστημένοι από τη σημερινή κατάσταση. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε άλλες δικαιολογίες. Σήμερα, η θέση όλων όσοι αισθάνονται αριστεροί, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, μπορούν να βρουν την πραγματική θέση τους μόνο εδώ, μέσα στις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που θα έχει στόχο και κατεύθυνση την πάλη κατά των μονοπωλίων, του καπιταλισμού, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε συμπόρευση και συμπαράταξη με το ΚΚΕ. Για να δυναμώσουμε όλοι μαζί τη λαϊκή αντίσταση και πάλη, την κοινωνική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, στον αγώνα για το σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ