Τρίτη 28 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στο Ζάαρλαντ

Νίκη των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ (CDU) κατέγραψαν την περασμένη Κυριακή οι κάλπες για τις 51 έδρες της τοπικής βουλής του κρατιδίου Ζάαρλαντ, ένα από τα πιο μικρά και «φτωχά» από τα 16 κρατίδια στη Γερμανία, με 800.000 κατοίκους (με συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών). Αυτές οι εκλογές είχαν χαρακτηριστεί ως «βαρόμετρο» για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία στις 24 Σεπτέμβρη, ενώ ακολουθούν στις 7 Μάη οι εκλογές στο κρατίδιο Σλέσβιγκ Χόλσταϊν (συγκυβερνούν SPD και Πράσινοι με το τοπικό δανέζικο μειονοτικό κόμμα) και στις 14 Μάη στη Ρηνανία - Βεστφαλία, στο μεγαλύτερο κρατίδιο των 18 εκατ. (κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες).

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) υπό τη σημερινή κυβερνήτη του κρατιδίου, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρρενμπάουερ, λαμβάνει 40,7% των ψήφων (από 35,2% το 2012) και 24 έδρες της τοπικής βουλής. Η καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, σημείωσε πως ήταν «μια όμορφη μέρα». Το αποτέλεσμα είναι «ενθαρρυντικό» για τις ομοσπονδιακές εκλογές, αλλά μέχρι τότε το CDU «έχει σίγουρα ακόμα πολλή δουλειά».

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) έπεσε στο 29,6% (από 30,6% το 2012) και κερδίζει 17 έδρες, με τον Μ. Σουλτς να σχολιάζει μέσω Twitter: «Το να τρως ένα γκολ δεν σημαίνει ότι τέλειωσε ο αγώνας». Επίσης, πρόσθεσε ότι η μάχη για τις ομοσπονδιακές κάλπες το Σεπτέμβρη είναι «αγώνας δρόμου και όχι ταχύτητας. Εχουμε μεγάλη αντοχή».

Το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» (Linke) - το Ζάαρλαντ είναι η γενέτειρα του Οσκαρ Λαφοντέν, πρώην Προέδρου της και κυβερνήτης του ως σοσιαλδημοκράτης το 1985-1998 - έλαβε το 12,9% των ψήφων (από 16,1%) και 7 έδρες. Το κρατίδιο Ζάαρλαντ θεωρούταν παραδοσιακό «κάστρο» των σοσιαλδημοκρατών και τα προηγούμενα χρόνια με υψηλά ποσοστά για την «Αριστερά», όμως την τελευταία 8ετία φθίνει η επιρροή της (το 2009 είχε πάρει 21,5%).

Το τέταρτο κόμμα που μπήκε στην τοπική βουλή για πρώτη φορά είναι το ακροδεξιό - ρατσιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 6,2% και 3 έδρες. Οι Πράσινοι 4% (από 5%) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 3,3% μένουν εκτός τοπικού Κοινοβουλίου διότι δεν έλαβαν το απαιτούμενο 5%.

Η συμμετοχή στις εκλογές άγγιξε το 70%, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τις εκλογές του 2012 (61,6%) και ήταν η υψηλότερη της τελευταίας 20ετίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ