Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σηκώνει τους τόνους για «πολυκεντρική διεθνή τάξη»

Με αφορμή τόσο τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όσο και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα με τη Ρωσία, αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης σηκώνουν τους τόνους, προβάλλοντας την ανάγκη «οι Δυτικοί εταίροι να αποδεχτούν τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας». Αυτό εκφράστηκε το περασμένο Σάββατο, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για τις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις στη Στρατιωτική Ακαδημία. Εκεί ξεκαθάρισε, κάνοντας μια αναδρομή στην εξωτερική πολιτική, μπλέκοντας την τσαρική εποχή, την εποχή της ΕΣΣΔ και της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, ότι «δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η Ρωσία είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σταθερές οικονομίες στον κόσμο, ότι παίζει κομβικό ρόλο σε διάφορους τομείς όπως η Ενέργεια, περιλαμβανομένης και της πυρηνικής» και «επίσης έχει ισχυρή στρατιωτική δύναμη». Αναφέρθηκε στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση και τις μακραίωνες σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, τις «καλές σχέσεις που θέλει να έχει με γείτονες», την Ουκρανία, που δεν προχωράει η «συμφωνία ειρήνευσης» με ευθύνη της κυβέρνησής της και τη στήριξη των «Δυτικών εταίρων». Αξιοποιώντας ακόμα και τον πρωτομάστορα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ, Χένρι Κίσινγκερ, «ως μαχητή της ελευθερίας», έκανε λόγο για ηγέτες των ΗΠΑ που «διψούσαν για ιμπεριαλιστική επέκταση». Οπως και σε άλλες περιπτώσεις, υπερασπίστηκε μια «πολυκεντρική διεθνή τάξη», που δήθεν θα υπάρχει σεβασμός των «συμφερόντων όλων των πλευρών». Κάτι δηλαδή σαν έναν «αρμονικό ιμπεριαλισμό», δηλαδή λύκους που θα ...μοιράζουν δίκαια τη λεία τους.

Επίσης, ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αργκουμέντι ι φάκτι», σημείωσε ότι «είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό να εξυγιάνουμε τις σχέσεις μας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν η Ουάσιγκτον λάβει πραγματικά υπόψιν της τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και θεωρήσει τη Ρωσία ισότιμο εταίρο».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Γκρούσκο, αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί με τους «28» ομολόγους του στη λυκοσυμμαχία, στο πλαίσιο του «Συμβουλίου NATO - Ρωσίας», που δημιουργήθηκε το 2002 και συνεδρίαζε τακτικά μέχρι το 2014, αλλά η λειτουργία του ανεστάλη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Επίσης, ο αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Βίκτορ Ποζνίκιρ, μιλώντας σε Διάσκεψη για τον αφοπλισμό στην Ελβετία, αναφέρθηκε στην ανησυχία που προκαλεί στη χώρα του η επέκταση των περιοχών που καλύπτουν τα διάφορα αντιπυραυλικά αντιβαλλιστικά συστήματα που στήνουν ανά τον κόσμο οι ΗΠΑ σε Αλάσκα, Ρουμανία, Νότια Κορέα, καθώς και σε πλοία σε ωκεανούς. Είπε ότι στοχεύουν πρωτίστως τη Ρωσία και την Κίνα και αποτελούν προσπάθεια να ανατραπεί η στρατιωτική ισορροπία.

Ακόμη, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες ότι θεωρεί ότι οι αμερικανικές ναυτικές περίπολοι στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την ασφάλειά της, επειδή δεν είναι σαφές τι είδους πυραύλους φέρουν τα πλοία.

Συνάντηση Λαβρόφ με τον Ιταλό ΥΠΕΞ

Τη Δευτέρα, επίσης, έγινε συνάντηση στη Μόσχα του Λαβρόφ με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, όπου συζητήθηκαν όλα τα διεθνή ζητήματα, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι είναι ώρα η Ρωσία να επιστρέφει στη «G7». Πάντως, τα ενεργειακά θέματα και η συμμετοχή της Ιταλίας σε έργα κατασκευής κεντρικών αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη κυριάρχησαν στις συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ