Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ματαίωση προεκλογικής συγκέντρωσης του Σέρβου πρωθυπουργού

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Λίγα 24ωρα πριν τις σερβικές προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 2 Απρίλη, ανέβηκε χτες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο το θερμόμετρο της έντασης, με αφορμή το μπλόκο που έστησαν μερικές δεκάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους, εμποδίζοντας την πορεία 60 λεωφορείων που μετέφεραν πολλές εκατοντάδες Σέρβους με κατεύθυνση το Λεπόσαβιτς. Στην περιοχή είχε προγραμματίσει ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σερβίας και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 2ας Απρίλη, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Μπροστά στο ενδεχόμενο θερμών επεισοδίων, το κομβόι των σερβικών λεωφορείων ματαίωσε τα σχέδια μετάβασης στο Λεπόσαβιτς, επιστρέφοντας στη Σερβία. Νωρίτερα, ο Σέρβος υποψήφιος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αποφάσισε να ματαιώσει την προεκλογική του συγκέντρωση στο Λεπόσαβιτς, δηλώνοντας πως «δεν παίρνει εντολές από την Πρίστινα» και πως δεν ανέχεται τους όρους που έθεσαν, όπως να μην ξεπεράσει η εκδήλωση σε διάρκεια τις τρεις ώρες και να μην έχει μαζί του τους Σέρβους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος του προτεκτοράτου ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε υποκριτικά πως ο ίδιος είναι υπέρ της ελευθερίας συναθροίσεων των Σέρβων στην περιοχή.

Επανέρχονται τα περί «εθνικού στρατού»

Στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών και στα Βαλκάνια, σταθερά συνεχίζεται και η ανάμειξη της Τουρκίας σε μια σειρά αντιλαϊκές επιδιώξεις.

Προχτές, βρέθηκε στην Αγκυρα ο λεγόμενος υπουργός Εσωτερικών του Κοσσόβου, Ρασίμ Ντεμίρι, που σε δηλώσεις του τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα προσφέρει τη στήριξή της για τη δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων». Μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού», πρόσθεσε μάλιστα ότι το Κόσσοβο νιώθει σίγουρο πως «θα διασφαλίσει τη στήριξη και του ΝΑΤΟ και άλλων οργανισμών».

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του Μάρτη, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου (και πρώην αρχηγός των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, έθεσε στο κοινοβούλιο του προτεκτοράτου ζήτημα δημιουργίας κανονικού στρατού, με μετασχηματισμό της σημερινής «Δύναμης Ασφαλείας Κοσσόβου» (KSF). Μάλιστα, ο Θάτσι συνέδεσε τη δημιουργία «κανονικών» Ενόπλων Δυνάμεων με την επίσημη έναρξη της διαδικασίας «για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Η απόφαση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Σερβίας, δεδομένου του ότι, τυπικά, το Κόσσοβο παραμένει (σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) «αναπόσπαστο τμήμα» της σερβικής εδαφικής επικράτειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ