Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Συνεχείς δημοσκοπήσεις διαμορφώνουν κλίμα

Οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δίνουν και παίρνουν, καθώς ενόψει εκλογών, το Σεπτέμβρη, οι κυβερνητικοί εταίροι, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, στο πλαίσιο της χειραγώγησης του λαού με διαφορετικά μείγματα αστικής διαχείρισης αλλά τη στρατηγική του κεφαλαίου, σηκώνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Μια αντιπαράθεση που σχετίζεται συνολικά με τις εξελίξεις στην ΕΕ και τα προβλήματα συνοχής της.

Τρεις δημοσκοπήσεις δημοσιεύτηκαν αυτήν τη βδομάδα καταγράφοντας είτε οριακό προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών είτε «ισοπαλία» με τους Σοσιαλδημοκράτες. Σε δύο, ισχυρότερο κόμμα αναδεικνύεται η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση υπό την Αγκ. Μέρκελ (CDU): Στη δημοσκόπηση της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (FAZ) θα λάμβανε 34% (+1% σε σχέση με την προηγούμενη), ενώ το δεύτερο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) 33% (+2,5% ). Στη δημοσκόπηση του περιοδικού «Stern» και του τηλεοπτικού δικτύου RTL το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών παραμένει αμετάβλητο (34%), ενώ του SPD, με 32%, καταγράφει αύξηση 1%.

Τρίτο κόμμα παραμένει το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» (Die Linke) με 8% και στις δύο δημοσκοπήσεις. Οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) λαμβάνουν 7,5% και 6,5% αντίστοιχα στη δημοσκόπηση της FAZ, ενώ στη δημοσκόπηση των «Stern» /RTL και τα δύο αυτά κόμματα παραμένουν σταθερά στο 7% και 6% αντίστοιχα. Το ακροδεξιό - αντιμεταναστευτικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» καταγράφει 7% και στις δύο δημοσκοπήσεις.

Προχτεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας «Ιnsa» για την «Bild» δείχνει τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να ισοψηφούν με 32% (σ.σ. το SPD παραμένει σταθερό και το CDU/CSU αυξάνει το ποσοστό κατά 1% σε σχέση με προηγούμενη), οι Πράσινοι παίρνουν 6,5%, το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» 8,5% των ψήφων, το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) 6%, η ακροδεξιά - αντιμεταναστευτική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) 11% και «Αλλο» απάντησε το 4%. Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 24 - 27/3 σε 2.034 ερωτηθέντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ