Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Το κουρδικό ζήτημα στο προσκήνιο...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στο προσκήνιο επανέρχονται τα σχέδια για τη δημιουργία ανεξάρτητου δυτικού Κουρδιστάν στη βόρεια Συρία, με δηλώσεις στελεχών του «Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου» (ΚΝC) που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Πληροφορίες του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Σπούτνικ» αναφέρουν πως στελέχη του «Κουρδικού Συμβουλίου» κατέθεσαν δύο προτάσεις, εκ των οποίων η μία μιλάει για δημιουργία αυτόνομου Κουρδιστάν στη Συρία που να μην έχει σχέσεις με τους Κούρδους σε Τουρκία και Ιράκ, και η άλλη για μετατροπή της Συρίας σε συνομοσπονδία, μέρος της οποίας θα είναι αυτόνομο κουρδικό κράτος με ελευθερίες.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζονται όλοι οι Κούρδοι της Συρίας αυτά τα σχέδια. Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Ara News», στελέχη των δυνάμεων SDF και YPG (που πολεμούν εδώ και καιρό τους τζιχαντιστές υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και φαίνεται να διαφωνούν με ορισμένες κεντρικές θέσεις του «Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου») φέρεται πως δεν επιθυμούν τη δημιουργία ανεξάρτητου δυτικού Κουρδιστάν στη βόρεια Συρία αλλά «μία ομόσπονδη περιοχή με όλες τις εθνοτικές ομάδες να ζουν η μία δίπλα στην άλλη».

Παράλληλα, ο Τούρκος βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος CΗΡ Μεβλούτ Ντούντου είπε στο πρακτορείο «Σπούτνικ» ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστρώσει «εδώ και δεκαετίες ιμπεριαλιστικό σχέδιο για τη διχοτόμηση της Συρίας», αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες «απαράδεκτες για την Τουρκία». Κατηγόρησε την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι έχει μερίδιο ευθύνης για την προώθηση τέτοιων σχεδίων.

Τα σχέδια δημιουργίας αυτόνομου ή ανεξάρτητου Κουρδιστάν στη βόρεια Συρία διέψευσε σχεδόν κατηγορηματικά ο Αμερικανός αντιστράτηγος Στ. Τάουνσεντ, δηλώνοντας (σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων «Αra News») ότι ο «διεθνής» συνασπισμός των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» δεν έχει πρόθεση τη δημιουργία κουρδικού ομόσπονδου κράτους στη βόρεια Συρία. «Δεν είναι αποστολή μου να δημιουργήσω ένα κουρδικό ομόσπονδο κράτος και δεν απελευθερώνουμε τη Ράκα για καμία πλευρά (...) Αυτό που βλέπουμε με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι, αν και είναι ως επί το πλείστον υπό κουρδική ηγεσία, πως απαρτίζονται πάνω από το ήμισυ από μη Κούρδους, κυρίως Αραβες, ορισμένους άλλους, μερικούς Τουρκμένους. Αλλά οι Κούρδοι είναι μόλις το 10% του πληθυσμού της βόρειας Συρίας. Δεν βλέπω πραγματικά πώς θα γίνει οτιδήποτε αποκαλείται κουρδικό ομόσπονδο κράτος στη βόρεια Συρία. Αυτό που νομίζω είναι ότι όλος ο λαός της βόρειας Συρίας, Αραβες, Κούρδοι, Τουρκμένοι και άλλοι, καθορίζει ποιο θα είναι το μέλλον του»...

Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια διχοτόμησης της Συρίας και επαναχάραξης των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή δεν καταστρώνονται με γνώμονα τα συμφέροντα των λαών αλλά με φόντο την όξυνση της κόντρας των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων για το «ξαναμοίρασμα» αγορών.

Ενδεικτική ευρύτερων διεργασιών είναι η προχτεσινή απόφαση που έλαβε το τοπικό συμβούλιο στην πόλη Κιρκούκ (βόρειο Ιράκ) προκειμένου στο εξής, έξω από τα κεντρικά δημόσια κτίρια να εμφανίζεται και η σημαία του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, εκτός από την ιρακινή. Είχε προηγηθεί σχετική πρόταση του τοπικού κυβερνήτη, Νατζμαντίν Καρίμ, ενώ την απόφαση ενέκριναν οι 26 παρόντες σύμβουλοι. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, απουσίαζαν οι Αραβες και Τουρκμένοι σύμβουλοι. Την απόφαση επέκρινε η ιρακινή κυβέρνηση, με τον αντιπρόεδρο, Οσάμα αλ-Νουτζαΐφι, να μιλά για «παραβίαση της εθνικής ενότητας» και «μονομερή επιβολή της θέλησης της μιας πλευράς». Την ανησυχία του εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που χαρακτήρισε την απόφαση «λαθεμένη» και «μονομερή ενέργεια που αφορά απευθείας το αμφιταλαντευόμενο καθεστώς του Κιρκούκ και έρχεται σε αντίθεση με το ιρακινό Σύνταγμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ