Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπάθεια εξωραϊσμού της άθλιας κατάστασης στην Υγεία

Τα πεπραγμένα τους παρουσίασαν χτες στη Βουλή διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών

Από διαμαρτυρία εργαζομένων στα νοσοκομεία έξω από το υπουργείο Υγείας
Από διαμαρτυρία εργαζομένων στα νοσοκομεία έξω από το υπουργείο Υγείας
Με τη φράση πως «υπάρχει όντως όριο, ταβάνι στις δαπάνες», το οποίο προφανέστατα δεν καθορίζεται από τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, αλλά από τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης προς όφελος των μονοπωλίων, ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, έδωσε χτες σε ομιλία του το στίγμα της αντιλαϊκής πολιτικής και στον τομέα της Υγείας.

Οπως συμπλήρωσε μάλιστα, αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι η «καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων που έχουμε σήμερα, ανθρώπινων και των υλικών», δηλαδή η διαχείριση της αθλιότητας, ενώ κατέφυγε και στην αξιοποίηση υπαρκτών σκανδάλων για να βγάλει λάδι την πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Υγεία, λέγοντας ότι «χρειάζεται ηθικοποίηση» του συστήματος Υγείας και «γι' αυτό θα κάνουμε εξεταστική μεθαύριο για να αποκαλυφθεί η διαδρομή της προηγούμενης περιόδου».

Οι αναφορές αυτές του υπουργού έγιναν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου τα μέλη της ενημερώθηκαν για τα πεπραγμένα από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

Ηταν χαρακτηριστικό το ότι ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, αφού αποφάνθηκε δείχνοντας διάφορα σχεδιαγράμματα πως «το σύστημα γρήγορα σταθεροποιεί τα οικονομικά του μεγέθη σε απίστευτα επίπεδα», αρνήθηκε να απαντήσει στον βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Γ. Λαμπρούλη, ο οποίος ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2016 και του 2017 όσον αφορά την 5η ΥΠΕ και τα οξυμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει.

«Δεν θα απαντήσω σε αυτό το ερώτημα», είπε ο διοικητής, όπως δεν απάντησε και στις επισημάνσεις του βουλευτή ότι ακόμα και αυτά τα ελλιπή και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες οργανογράμματα των δομών είναι ακάλυπτα. «Το ποσοστό κάλυψης - σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης - στη Θεσσαλία σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Υγείας είναι 47,3%. Για τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας, την Εύβοια κ.λπ. φτάνουν το 45%», χώρια τις ελλείψεις που παρουσιάζουν σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Ενώ όσον αφορά την 7η ΥΠΕ, της Κρήτης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης ανέφερε ότι «η κάλυψη των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία της Κρήτης είναι στο 61%, στο Νοσοκομείο Χανίων υπάρχει έλλειψη οργανικών θέσεων 40%», ενώ «στο Ψυχιατρείο Χανίων στριμώχνονται 30 ασθενείς σε 16 τετραγωνικά, δεν υπάρχει μονάδα οξέων περιστατικών και χίλια δυο άλλα».

Ζήτησε, ακόμα, να πάρει θέση ο υπουργός για τις απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις - γαλέρας, που επιβάλλει στις εργαζόμενες της καθαριότητας ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ και την προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων, στους οποίους απαγορεύει, όπως προκύπτει από έγγραφο, να μιλάνε στα ΜΜΕ ή οπουδήποτε αλλού για τα προβλήματα στο νοσοκομείο. Ο υπουργός πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον διοικητή και χαρακτήρισε «μαξιμαλισμό» το αίτημα των βουλευτών για την κάλυψη όλων των κενών και με εργαζόμενους με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Συγκέντρωση σωματείων και φορέων στην Πρέβεζα

Συγκέντρωση για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία έγινε προχτές το απόγευμα, στην Πρέβεζα, με κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Κύρλας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, ο οποίος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Στόχος της σημερινής συγκυβέρνησης δεν είναι να υπηρετήσει τις ανάγκες ούτε του πληθυσμού της Πρέβεζας ούτε εκείνου της Λευκάδας. Σκοπός της είναι να υπηρετήσει συμφέροντα επενδυτών που αξιοποιώντας το αεροδρόμιο του Ακτίου και το νέο Νοσοκομείο της Λευκάδας θα θησαυρίζουν από την επιχείρηση "ιατρικός τουρισμός". Σκοπός τους είναι να αξιοποιήσουν επιχειρηματικά το νέο Νοσοκομείο της Λευκάδας μιας κι εκεί διαφαίνεται δυνατότητα άντλησης κερδών, ενώ αντίθετα τα Κέντρα Υγείας του νησιού, που δεν έχουν κανένα επιχειρηματικό όφελος, αφήνονται στην τύχη τους όπως και οι δικές μας αντίστοιχες δομές, όπως άλλωστε και το Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Σε αυτήν την κατεύθυνση βοηθάει και η διασύνδεση και αυτό ακριβώς υπηρετεί».

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν, επίσης, συνδικαλιστές από σωματεία και φορείς. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρούν στις μετακινήσεις οι εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ (2024-03-01 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι (2017-03-24 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις με επίκεντρο τα προβλήματα στην Υγεία (2016-11-02 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις υγειονομικών, σωματείων και φορέων (2016-11-01 00:00:00.0)
Ασθενείς αγοράζουν υλικά για τη νοσηλεία τους (2016-07-16 00:00:00.0)
Να χειρουργηθεί άμεσα η 35χρονη ανασφάλιστη (2012-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ