Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα δημοσκόπηση με τον Μακρόν μπροστά

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα δημοσκόπηση (που έκανε το ινστιτούτο BVA) για τις προεδρικές εκλογές του Απρίλη εμφανίζει τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Ολάντ - Βαλς, Εμανουέλ Μακρόν, να προπορεύεται, συγκεντρώνοντας το 25% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, έναντι 24% της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Πάντως, Μακρόν και Λεπέν εμφάνισαν πτώση κατά μία μονάδα στα ποσοστά τους, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, Φρανσουά Φιγιόν, εμφανίστηκε ενισχυμένος κατά δύο μονάδες, συγκεντρώνοντας συνολικά 19%. Επίσης, ο «ανεξάρτητος» Ζαν-Λικ Μελανσόν (πρώην επικεφαλής του «Μετώπου της Αριστεράς», όπου συμμετείχε και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας), συγκεντρώνει 15%.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, 4 στους 10 ερωτηθέντες είτε δεν μπορούσαν να απαντήσουν τι θα ψηφίσουν, είτε είπαν ότι είναι πιθανό να αλλάξουν γνώμη μέχρι τις εκλογές.

Πάντως, το 63% όσων λένε πως θα στηρίξουν Μακρόν δηλώνει σίγουρο για την απόφασή του, ποσοστό που για τη Λεπέν φτάνει το 81%.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό των ευρύτερων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας είναι πως ο Μακρόν συναντήθηκε με τον στενό συνεργάτη του πρώην Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί, Κριστιάν Εστροζί, ο οποίος ανήκει σε στελέχη των Ρεπουμπλικάνων που έχουν ζητήσει την αποχώρηση του Φρανσουά Φιγιόν. «Είμαστε υπεύθυνοι για τα συμφέροντα της Γαλλίας και ανησυχούμε γι' αυτά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Εστροζί.

Από την άλλη μεριά, η Λεπέν δήλωσε από το Μπορντό ότι η Γαλλία βρίσκεται «στο έλεος ενός νομίσματος που έχει προσαρμοστεί στη Γερμανία και όχι στη δική μας οικονομία. Το ευρώ μοιάζει περισσότερο με μαχαίρι καρφωμένο στα πλευρά μας για να μας εξαναγκάσουν να πάμε εκεί που άλλοι θέλουν εμείς να πάμε», ενώ μεταξύ άλλων συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε η Γαλλία να είναι ανοιχτή σε όλες τις εμπορικές και ανθρώπινες ροές, χωρίς προστασία και σύνορα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ