Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συναντήσεις Τραμπ με ηγέτες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η σημερινή συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β' κυριαρχεί αυτή τη βδομάδα στο πρόγραμμα συναντήσεων του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με ξένους ηγέτες. Βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι (όπως έγινε προχτές και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι στο Λευκό Οίκο) η «μάχη κατά της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους». Σημαντικό μέρος της συνάντησης των δύο ηγετών αναμένεται να αναλωθεί στις προσπάθειες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης στο Παλαιστινιακό, που έχει ανασταλεί από το 2014, εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση.

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση του Ιορδανού μονάρχη με τον Πρόεδρο Τραμπ αναμένεται να ενισχύσει το ρόλο του «μεσολαβητή» που επιχειρεί να παίξει η ιορδανική αστική τάξη, όχι μόνο στο Παλαιστινιακό αλλά και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Είναι χαρακτηριστικό πως χτες ο Ιορδανός μονάρχης, που βρίσκεται στις ΗΠΑ για δεύτερη φορά μετά από αρκετές βδομάδες, είχε προγραμματίσει να συναντηθεί αργότερα χτες βράδυ και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, ο οποίος επίσης φιλοδοξεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο σε μία διαπραγμάτευση για το Παλαιστινιακό, προσβλέποντας σε ακόμη στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ, με το οποίο ως γνωστόν έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης εδώ και πολλές δεκαετίες...

Αύριο και μεθαύριο ο Τραμπ αναμένεται να υποδεχτεί στην εξοχική του έπαυλη στο Μαρ Α Λάγκο στη Φλόριντα τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Ο ίδιος ο Τραμπ παραδέχθηκε προ ημερών πως οι συναντήσεις που θα έχει στη Φλόριντα «θα είναι πολύ δύσκολες», καλώντας παράλληλα τα αμερικανικά μονοπώλια, που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην Κίνα, «να είναι έτοιμα να κοιτάξουν άλλες εναλλακτικές», ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» επιτελείου Τραμπ με Ρώσους

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το «σίριαλ» πληροφοριών σε σχέση με επαφές που φέρεται να επιδίωξαν άτομα του περιβάλλοντος Τραμπ με Ρώσους, στο πλαίσιο επιθυμίας της νέας κυβέρνησης να διερευνήσει τις συνθήκες για πιθανή αποκατάσταση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.

Χτες η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκάλυψε ότι στις 11/1/17 ο Ερικ Πρινς, αδελφός της δισεκατομμυριούχου υπουργού Παιδείας Μπέτσι Ντε Βος και ιδρυτής μίας από τις μεγαλύτερες μισθοφορικές εταιρείες στον κόσμο, της εταιρείας «Blackwater» (που σήμερα έχει μετονομαστεί σε «Academi») συναντήθηκε με έναν Ρώσο του περιβάλλοντος του Προέδρου Πούτιν στις Σεϊχέλες, με μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο βολιδοσκόπησης προθέσεων για διάφορα ζητήματα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πάντως, φέρεται πως «έκλεισαν» τη συνάντηση του Πρινς με Ρώσο που δεν κατονομάζεται, ώστε να βολιδοσκοπήσουν εάν η Μόσχα μπορεί να πειστεί να περιορίσει τις σχέσεις της με το Ιράν και τη Συρία.

Ο Ε. Πρινς δεν είχε αναλάβει επίσημα ρόλο στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ. Ωστόσο, η αδελφή του έγινε υπουργός Παιδείας και ο ίδιος θεωρείται από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Αμερικανού Προέδρου, έχοντας χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του με τουλάχιστον 250.000 δολάρια.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε ότι ο Πρινς δεν ήταν μέλος της ομάδας «μετάβασης» που είχε συσταθεί μέχρι την ορκωμοσία του Προέδρου Τραμπ στις 20 Γενάρη. Δήλωσε επίσης άγνοια για συναντήσεις τέτοιου είδους στις Σεϊχέλες...

Χτες βράδυ, πάντως, ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα, Τζον Τεφτ, ανακοίνωσε πως θα επισκεφτεί τη ρωσική «πόλη των Αστρων» για να μπορέσει να παρακολουθήσει σε απευθείας μετάδοση την εκτόξευση του διαστημοπλοίου «Soyuz-MC-04», με πλήρωμα τον Ρώσο κοσμοναύτη Φιοντόρ Γιουρτσίχιν και τον Αμερικανό κοσμοναύτη Τζακ Φίσερ, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), δηλώνοντας ότι εφόσον ΗΠΑ και Ρωσία συνεργάζονται στο διάστημα, θα μπορούσαν να συνεργαστούν και στη Γη...

Μέσα σε όλα αυτά, οι κόντρες της νέας κυβέρνησης με στελέχη του Κογκρέσου συνεχίζονται, με βασικά «μέτωπα» τις τροποποιήσεις που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για θέματα υγείας και ασφάλισης και στο θέμα ακροάσεών της για το διορισμό του δικαστή Νιλ Γκόρσατς στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ