Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιβεβαιώνει τη μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων

Εντεκα ολόκληρους μήνες μετά την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου 4387, ο οποίος έριξε στα Τάρταρα τις νέες συντάξεις και έστρωσε το δρόμο για τις νέες περικοπές στις ήδη αποδιδόμενες, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε χτες τη σχετική εγκύκλιο για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων μισθών από το έτος 2002 και μετά, οπότε τυπικά ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση των νέων συντάξεων.

Η εγκύκλιος και οι σχετικές οδηγίες που περιλαμβάνει βασίζονται σε διάταξη του νόμου 4461/17, σύμφωνα με την οποία για τα έτη 2002 έως 2021 αντί του ετήσιου δείκτη μεταβολής των μισθών (όπως προβλεπόταν αρχικά στο νόμο) θα χρησιμοποιείται ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ). Σύμφωνα με τη νέα διάταξη ο δείκτης μεταβολής μισθών θα χρησιμοποιείται από το 2021 και μετά.

Η εγκύκλιος με τους ετήσιους πίνακες μεταβολής του ΔΤΚ με τους οποίους θα αναπροσαρμοστούν οι συντάξιμες αποδοχές όλων των νέων συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 12/5/2016, επιβεβαιώνει το γεγονός πως οι νέες συντάξεις θα είναι κατά πολύ μικρότερες από τις συντάξεις που έβγαιναν με το παλιό σύστημα. Οσο μάλιστα μεγαλύτερες είναι οι αποδοχές και τα χρόνια ασφάλισης του ασφαλισμένου που βγαίνει στη σύνταξη, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι απώλειες. Μικρότερες όμως θα είναι οι συντάξεις και αυτών που συνταξιοδοτούνται με 15 έως και 20 χρόνια και με σχετικά χαμηλές αποδοχές, αφού στο νέο σύστημα εκλείπουν τα κατώτερα όρια συντάξεων που εξασφάλιζαν μέχρι τώρα κάποιο μίνιμουμ σύνταξης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι νέες συντάξεις θα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις μικρότερες κατά 20%, ιδιαίτερα στον ΟΑΕΕ και το Δημόσιο, ενώ και στο ΙΚΑ, στους χαμηλοσυνταξιούχους, η μείωση θα ανέρχεται γύρω στο 10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ