Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΡΑΜΠ - ΣΙ
Στο τραπέζι ο σφοδρός ανταγωνισμός μονοπωλίων

Από την υποδοχή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ από τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ Ρ.Τίλερσον στην Φλόριντα

Copyright 2017 The Associated

Από την υποδοχή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ από τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ Ρ.Τίλερσον στην Φλόριντα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ισχυρή διασύνδεση συμφερόντων και ο σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε αμερικανικά και κινεζικά μονοπώλια αναμενόταν να κυριαρχήσουν στην πρώτη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, που θα έφτανε χτες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στην πολυτελή έπαυλη του πρώτου, στο Μαρ Α Λάγκο της Φλόριντα.

Το χτεσινό δείπνο εργασίας και οι σημερινές διαδοχικές συναντήσεις τους, επί ένα γεμάτο 24ωρο, αποσκοπούν να «σπάσουν τον πάγο» και να δημιουργήσουν συνθήκες ψύχραιμης συζήτησης θεμάτων στην ατζέντα των μεταξύ τους «δύσκολων» (όπως είχε προβλέψει προ ημερών ο Πρόεδρος Τραμπ) συνομιλιών.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν, από τη μεριά του Αμερικανού Προέδρου, ζητήματα όπως το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, η κατάσταση «ασφαλείας» και οι διμερείς κόντρες στη στρατηγική γεωπολιτικά Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το σημαντικό εμπορικό έλλειμμα σε βάρος των ΗΠΑ από τον τεράστιο όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα, που αυξήθηκαν από το 1979 (οπότε οι δύο χώρες σύναψαν διπλωματικές σχέσεις) έως το 2016 κατά 200%. Πιθανές αιχμές του Προέδρου Τραμπ για εμπορικά αντίποινα ή αύξηση έως 45% των δασμών σε κινέζικα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, ενδεχομένως σε αυτή την πρώτη συνάντηση, να αποφευχθούν.

Ο Κινέζος ηγέτης αναμένεται να καθησυχάσει τον συνομιλητή του ότι η στενή διμερής οικονομική συνεργασία μόνο θετική και γόνιμη μπορεί να αποβεί για τις δύο χώρες. Θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε σχέση με την Κίνα επισημαίνοντας, πιθανώς, ότι το 40% αυτού οφείλεται στις εξαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Κίνα από αμερικανικά μονοπώλια. Ανάλυση της σινικής επιθεώρησης Εξωτερικής Πολιτικής, «The Diplomat», υπενθύμιζε τις συχνές αναφορές του Προέδρου Σι στην ανάγκη να αποφευχθεί με τις ΗΠΑ η λεγόμενη «παγίδα του Θουκυδίδη». Δηλαδή το ενδεχόμενο σύρραξης ανάμεσα σε μία αναδυόμενη δύναμη (όπως ήταν η Αθήνα στην Κλασσική Εποχή) και μία κυρίαρχη δύναμη (όπως η Σπάρτη, με αποτέλεσμα τον πολυετή Πελοποννησιακό Πόλεμο)... Αλλοι Κινέζοι αναλυτές επισήμαιναν άοκνα πως σε έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, θα έχαναν και οι δύο πλευρές, προβλέποντας πως ενδεχομένως το τίμημα να ήταν πιο βαρύ, ιδιαίτερα για τα αμερικανικά μονοπώλια, που έχουν εδώ και δεκαετίες μπίζνες στην Κίνα.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών δεν αποκλείεται να τεθούν και θέματα που άπτονται της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή εφαρμογής της Συνθήκης του Παρισιού για τις Κλιματικές Αλλαγές, έναντι της οποίας έχει συχνά καταφερθεί ο Αμερικανός ηγέτης. Διμερείς διαφορές διαπιστώνονται και σε αυτόν τον τομέα, με γνωστή την προεκλογική δέσμευση του Ντ. Τραμπ να υπερασπιστεί τα μονοπώλια άνθρακα για την παραγωγή Ενέργειας. Αντίθετα, ο Πρόεδρος Σι, την τελευταία διετία αποφάσισε τη ματαίωση ανέγερσης 100 σταθμών παραγωγής Ενέργειας με βάση τον άνθρακα, προωθώντας επενδύσεις 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2020, προκειμένου να δημιουργηθούν 13.000.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η Κίνα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, προωθεί σημαντικά τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στηρίζοντας πλέον πάνω από το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χρήση ΑΠΕ. Αντίθετα οι ΗΠΑ δημιουργούν μόλις το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται από ΑΠΕ.

Παραίτηση Νούνιες και πολυνομοσχέδιο

Στον απόηχο της συνάντησης Τραμπ - Σι, οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον γύρω από τις κόντρες Μυστικών Υπηρεσιών - Κογκρέσου και κυβέρνησης συνεχίστηκαν, με χαρακτηριστική την «προσωρινή» παραίτηση του (Ρεπουμπλικάνου) προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέιβιντ Νούνιες, επειδή αποκαλύφθηκε πως είχε «μυστική συνάντηση» με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, σε σχέση με στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι Μυστικές Υπηρεσίες για συνεργάτες του Ντ. Τραμπ. Ο Νούνιες είπε ότι η απόφασή του ελήφθη και μετά τη σε βάρος του προσφυγή ακτιβιστών στο Γραφείο Ηθικής Δεοντολογίας του Κογκρέσου. Αντικαταστάτης του ορίστηκε ο Τεξανός βουλευτής Μάικ Κόνγουεϊ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται πως προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο που θα συνδυάζει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας (ώστε να αντικατασταθεί το σύστημα του πρώην Προέδρου, γνωστό ως «Obamacare»), στο φορολογικό σύστημα και στην προώθηση 10ετούς προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποδομών της χώρας με επενδύσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ