Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Φιλική» συνάντηση Τουσκ - Μέι υπό τη «σκιά» του Γιβραλτάρ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δίωρες συνομιλίες σε «φιλικό κλίμα», με στόχο μία τακτική επαφή και συνεργασία καθ' όλη τη διάρκεια της επικείμενης διαπραγμάτευσης Λονδίνου - Βρυξελλών μέχρι την επίτευξη της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), είχαν χτες βράδυ στο Λονδίνο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για πρώτη φορά μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας στις 29 Μάρτη.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξήρε, σύμφωνα με πληροφορίες, την «εποικοδομητική προσέγγιση της ηγεσίας της ΕΕ» στο θέμα του Brexit, εκφράζοντας ακολούθως την επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να έχει «βαθιά και ειδική εταιρική σχέση με την ΕΕ» μετά την αποχώρηση της χώρας. Σημαντικό μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο θέμα του Γιβραλτάρ και την ένταση που προκάλεσε προ ημερών η αναφορά των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για έναν πιθανά ενισχυμένο ρόλο της Ισπανίας στη διαπραγμάτευση του καθεστώτος της περιοχής, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Η Μέι ξεκαθάρισε ότι για το θέμα του Γιβραλτάρ η θέση του Λονδίνου παραμένει αμετάβλητη και πως θα αναζητήσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για αυτόν τον στρατηγικής σημασίας βρετανικό θύλακα. «Δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πάνω στην κυριαρχία του Γιβραλτάρ δίχως τη συναίνεση των κατοίκων του», είπε η Μέι.

Ο Ντόναλντ Τουσκ από την άλλη είπε πως συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτικές επαφές σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας για το Brexit.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ