Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων της ΕΡΤ

Το παράδοξο, που αντιμετωπίζουν πάνω από 600 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ να μην τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στην κρατική τηλεόραση κατά τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με επιπτώσεις στις αποδοχές τους, ανέδειξε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ζητώντας από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, να λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσει αυτή η αδικία.

Η συζήτηση έγινε για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που απασχολούνταν με συμβάσεις έργου στην «ΕΡΤ ΑΕ» και που στη συνέχεια, με την επαναλειτουργία της κρατικής τηλεόρασης, οι συμβάσεις αυτές μετατράπηκαν μεν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με το ΠΔ 164/2006, ωστόσο δεν αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία που είχαν στην ίδια εταιρεία, δηλαδή στην «ΕΡΤ ΑΕ».

Οπως ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ενώ στους εργαζόμενους της ΕΡΤ ο χρόνος που εργάστηκαν στην ΕΡΤ δεν τους αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία, αν και τους αναγνωρίστηκε ως «χρόνος» για τη μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου, αντίθετα εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που είχαν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα τούς αναγνωρίστηκε αυτή η προϋπηρεσία μέχρι και δέκα χρόνια, όπως και η τυχόν προϋπηρεσία σε άλλον δημόσιο τομέα. Δηλαδή «δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση, αποτελεί μια διάκριση» που πρέπει να εξαλειφθεί με την αναγνώριση της υπηρεσίας των εργαζομένων.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει τέτοια διάκριση την οποία απέδωσε στα προβλήματα που κληρονομήθηκαν κατά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Είπε μάλιστα ότι αυτήν τη στιγμή «η ΕΡΤ η ίδια, έχει 6, ή 7, αν δεν κάνω λάθος, διαφορετικούς τρόπους, με τους οποίους εντάσσονται στα μισθολόγια οι άνθρωποι». Σημείωσε ότι η τακτοποίηση αυτού του θέματος «δεν βάζει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρείας», ωστόσο ανέφερε ότι η ΕΡΤ βρίσκεται σε διαδικασία «εξορθολογισμού» της λειτουργίας της... Δεν παρέλειψε να ...εξάρει το έργο που «παράγει» σήμερα η ΕΡΤ, το οποίο, όπως είπε, είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε κανάλι κ.λπ.

Οσο για το έργο της ΕΡΤ, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «υπάρχουν μια σειρά παρατηρήσεις και μάλιστα υπάρχουν και καταγγελίες από το ΚΚΕ, όπως η πρόσφατη, που αφορούσε το Συνέδριο του ΚΚΕ του οποίου η λήξη των εργασιών καν δεν καλύφθηκε από το κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ». Σημείωσε ότι «η βιωσιμότητα της ΕΡΤ δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με αυτό που πληρώνουμε για την ΕΡΤ, ούτε και σε βάρος των εργαζομένων».

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, όπως σημείωσε «από τη στιγμή που κι εσείς εκτιμήσατε - και το αναφέρατε ρητά - ότι δεν αποτελεί ζήτημα για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης» «πρέπει γρήγορα να αναγνωριστεί το σύνολο του χρόνου ως προϋπηρεσία και για τους υπόλοιπους εργαζομένους στην ΕΡΤ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ