Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΔΕΗ
Ανούσιες αψιμαχίες, σταθερή η πολιτική της «απελευθέρωσης»

Να διατηρήσει ψηλά στην επικαιρότητα την κάλπικη, όσο και βολική, αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ σχετικά με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επιχειρεί η κυβέρνηση με προφανή σκοπό να κρύψει, κάτω από ανούσιες λεκτικές αψιμαχίες, την ουσιαστική πολιτική σύμπλευση των δύο κομμάτων σε ό,τι αφορά την «απελευθέρωση» της εγχώριας αγοράς Ενέργειας και τις αντιλαϊκές εξελίξεις που επεξεργάζεται σε συνεργασία με το κουαρτέτο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ενεργειακό τομέα είναι... διαφορετικό από εκείνο της ΝΔ. Οπως είπε, «η ΝΔ έχει σαφή θέση, "πουλήστε τα όλα". Η δική μας στρατηγική εστιάζεται στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, στην υιοθέτηση επιβεβλημένων από το ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλαγών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, πυλώνας του ενεργειακού συστήματος θα είναι η ΔΕΗ».

Είχε προηγηθεί κατάθεση κειμένου από βουλευτές της ΝΔ, με το οποίο ζητούσαν επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη ΔΕΗ, ενώ έκαναν λόγο ακόμη και για «ποινικές ευθύνες» εάν, όπως υποστηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οδηγηθεί σε «κατάρρευση» η επιχείρηση. Το αίτημα της ΝΔ απορρίφθηκε ως «τυπικά απαράδεκτο» από τον υπουργό λέγοντας πως σύντομα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ.

Πάντως, την ουσία της πολιτικής συμφωνίας των δύο κομμάτων υπογράμμισε στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος σημειώνοντας ότι αυτό που παραμένει σταθερό είναι «η πολιτική της "απελευθέρωσης", που ακολουθείται με συνέπεια, είτε αυτή σημαίνει "ΝΟΜΕ και αύξηση του μεριδίου" το οποίο θα έχουν ιδιώτες, πάροχοι, στην παροχή ρεύματος και μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ, είτε σημαίνει πώληση μονάδων, στην ίδια κατεύθυνση οδηγούμαστε. Δηλαδή, στην επιδείνωση των συνθηκών ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών στο ζήτημα της Ενέργειας». Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - «θεσμών» τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση και αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί: Ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν κερδισμένοι, μέσα από την περαιτέρω διαδικασία απελευθέρωσης της ΔΕΗ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ