Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Στον απόηχο του Brexit για διμερείς σχέσεις και Κυπριακό

Eurokinissi

Τον Βρετανό ομόλογό του, Μπ. Τζόνσον, υποδέχτηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στον απόηχο της ενεργοποίησης από πλευράς Λονδίνου των διαδικασιών για αποχώρηση από την ΕΕ.

Στις κοινές τους δηλώσεις, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας «είναι ιστορικές, μακράς πνοής και με μεγάλο μέλλον». Πρόσθεσε ότι το Brexit «πρέπει να γίνει συντεταγμένα, με φιλία κι όχι εκδικητικότητα, για να μείνει το Ηνωμένο Βασίλειο κοντά στην ΕΕ». Να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας «για να ελαχιστοποιήσουμε απώλειες και να μεγιστοποιήσουμε δυνατότητες». Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι, πέραν των δικαιωμάτων των Ελλήνων μεταναστών στη Βρετανία, κύριες επιδιώξεις της Αθήνας είναι η ελαχιστοποίηση του όποιου δημοσιονομικού κόστους του Brexit και η προστασία του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος υποδέχεται κάθε έτος «εκατομμύρια» επισκέπτες από τη Βρετανία. Πρόσθεσε ότι με τον Βρετανό ομόλογό του συζήτησαν και για το Κυπριακό, με την κυβέρνηση να ζητά κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού.

Ο Τζόνσον είπε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Βρετανίας έχουν κοινό στόχο να ενισχύσουν τις σχέσεις τους μετά το Brexit. Σημείωσε ότι περίπου 50.000 Ελληνες πολίτες ζουν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, περιλαμβανομένων 12.000 φοιτητών, και «είναι ευπρόσδεκτοι». Απέφυγε, ωστόσο, να δεσμευτεί ότι η συμφωνία για το Brexit θα προβλέπει μεταβατική «περίοδο εφαρμογής», κατά την οποία θα επιτρέπεται σταθερά η ελεύθερη είσοδος κοινοτικών εργαζομένων και σπουδαστών στη Βρετανία, σενάριο που άφησε ανοιχτό την Τετάρτη η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. Επίσης, επαίνεσε τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου για την προσπάθεια που έχουν καταβάλει έως τώρα για την «επανένωση» της νήσου και ευχήθηκε αυτή να συνεχιστεί.

Ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι στο ΥΠΕΞ έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τη μελέτη και προετοιμασία ενόψει επιπτώσεων του Brexit «σε νευραλγικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία. Για παράδειγμα, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του Brexit στον τομέα του τουρισμού λόγω της διολίσθησης της αξίας της βρετανικής λίρας, καθώς και στη ζωή των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Με αφορμή εξάλλου το Brexit, διπλωμάτες στην Αθήνα έχουν επισημάνει εδώ και κάποιο διάστημα ότι «η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον τεράστιων και πρωτόγνωρων προκλήσεων. Η οικονομική κρίση, το Προσφυγικό, η έξαρση της τρομοκρατίας, οι πολλαπλές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της απειλούν, για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, την ευημερία, συνοχή και της EΕ».

Ο ίδιοι παράγοντες εκτιμούσαν ότι το Brexit «θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλες τις λειτουργίες της ΕΕ, αλλά και σε καθεμία χώρα ξεχωριστά, τόσο ως προς τις χώρες που η Βρετανία έχει άμεση διασύνδεση, όπως Μάλτα, Κύπρος, Ιρλανδία, όσο και ως προς τις γειτονικές της χώρες, καθώς και με κάθε μέλος ξεχωριστά. Είναι βέβαιο, επίσης, ότι από την αποχώρηση της Βρετανίας θα επηρεαστούν οι εσωτερικοί συσχετισμοί (γαλλογερμανικός άξονας, ανατολικό μπλοκ, χώρες Βορρά - Νότου, ατλαντικό μπλοκ, ομάδα φιλελεύθερων χωρών) που επηρεάζουν την πορεία και πολιτική της ΕΕ σε σειρά θεμάτων», ενώ όπως σημείωναν: «Προφανώς, θα επηρεαστεί και το σύστημα λήψης αποφάσεων, καθώς θα πρέπει να εξευρεθεί μια νέα ισορροπία/συμφωνία ως προς τη νέα στάθμιση ψήφων μετά την έξοδο της Βρετανίας».

Ακόμα, σημείωναν τις ανησυχίες τους «για τις επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς η Βρετανία, που συνεισφέρει καθαρά στον προϋπολογισμό, καταβάλλει περίπου 11,5 δισ. ευρώ (2014) και είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν ζητήματα ως προς τα κοινοτικά προγράμματα και κονδύλια», αλλά και για τομείς όπως «η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και η Πολιτική Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) και οι σχέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και τομείς όπως η Διεύρυνση, δεδομένου ότι αποχωρεί μια δύναμη η οποία τηρούσε μια συγκεκριμένη στάση στα θέματα διεύρυνσης τόσο ως προς τα Βαλκάνια όσο και ως προς την Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ