Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες ενδείξεις κλιμάκωσης των ανταγωνισμών

ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ - ΜΑΝΙΛΑ.--

Σε κοινή στρατιωτική άσκηση αντιμετώπισης επίθεσης με υποβρύχια προχώρησαν στις αρχές της βδομάδας ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, με ασιατικά ΜΜΕ να εστιάζουν ειδικά στο ότι ήταν «η πρώτη φορά που η Ιαπωνία συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου». Πρόκειται ουσιαστικά για υλοποίηση αποφάσεων με τις οποίες η ιαπωνική αστική τάξη ενισχύει την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, στο πλαίσιο υπεράσπισης των στρατηγικών συμφερόντων του ντόπιου κεφαλαίου και των συμμαχιών τους.

Φυσικά, η ίδια η τριμερής άσκηση επιβεβαιώνει ότι στην περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού οξύνονται ραγδαία οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούνται και οι διαρκείς βαλλιστικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας, που Τόκιο, Ουάσιγκτον και Σεούλ στοχοποιούν ως «κοινό εχθρό».

Αξιωματούχοι του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας με ανώνυμες δηλώσεις τους στους «Τάιμς της Ιαπωνίας» συνέδεαν την άσκηση με τη διασφάλιση της «αποτελεσματικής απάντησης στις απειλές από τη Βόρεια Κορέα», επιμένοντας ότι η Πιονγιάνγκ συνεχίζει τις προσπάθειες μετεξέλιξης των πυραυλικών της συστημάτων.

Η άσκηση ήταν τριήμερη και ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, και σύμφωνα με το πρακτορείο «Γιονάπ» η διοργάνωσή της ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των τριών πλευρών τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν για πολλοστή φορά διατρανώθηκε η απόφασή τους για ενίσχυση των μέτρων αντιμετώπισης της «βορειοκορεατικής απειλής». Την ίδια περίοδο σημειώνουμε ότι συνεχίζονται και οι ετήσιες τακτικές ασκήσεις που κάνουν ΗΠΑ - Νότια Κορέα στη Χερσόνησο. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι προχωρούν και οι «συνεννοήσεις» ΗΠΑ - Νότιας Κορέας αλλά και Ιαπωνίας για την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Χερσόνησο.

Στο μεταξύ, η Σεούλ προχώρησε χτες σε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου με βεληνεκές 800 χιλιομέτρων, επιβεβαιώνοντας και έτσι πόσο δυναμώνει η κινητοποίηση των στρατιωτικών μηχανισμών ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στα νοτιότερα της ίδιας περιφέρειας, τη Νότια Κινεζική Θάλασσα όπου παραμένουν οι εδαφικές διαφορές με πρωταγωνιστές την Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής, η αστική τάξη των Φιλιππίνων έστειλε το δικό της μήνυμα.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε πως έδωσε εντολές στις Ενοπλες Δυνάμεις να «καταλάβουν» τις νησίδες που η χώρα διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς της στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. «Κατασκευάστε εκεί υποδομές και υψώστε τη φιλιππινέζικη σημαία», δήλωσε ο Ντουτέρτε, σύμφωνα με φιλιππινέζικα και άλλα ρεπορτάζ, σχολιάζοντας πως η αποφασιστικότερη «εμφάνιση» της Μανίλα στην περιοχή δεν θα ικανοποιήσει το Πεκίνο.

Θυμίζουμε ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Ντουτέρτε, πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν για «στροφή» των Φιλιππίνων προς την Κίνα, εξαιτίας έντονων τόνων που χρησιμοποιήθηκαν απέναντι στις ΗΠΑ, ως στοιχείο του ενδοϊμπεριαλιστικού «παζαριού» στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως οι ενδοϊμπεριαλιστικές σχέσεις και κολιγιές είναι πολύ πιο σύνθετο ζήτημα, δεν αναπτύσσονται ευθύγραμμα και σίγουρα δεν επιφυλάσσουν τίποτα θετικό για τους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ