Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Υπογραφές και ΕΝΙ - «Τotal» για κυπριακή ΑΟΖ

Αντιδράσεις του ψευδοκράτους που μιλά για «μονομερή βήματα» και επαφές Ακιντζί με αξιωματούχους της ΕΕ

Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ που ορέγονται τα μονοπώλια, περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τους ανταγωνισμούς τους σε βάρος των λαών
Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ που ορέγονται τα μονοπώλια, περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τους ανταγωνισμούς τους σε βάρος των λαών
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η υπογραφή συμβολαίων για τα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ, που αφορούσε ο τρίτος γύρος αδειοδοτήσεων για εξερεύνηση και αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων. Μετά τους εκπροσώπους της αμερικανικής «Exxon Mobil» και της καταριανής «Qatar Petroleum», στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία βρέθηκε η αντιπρόεδρος ερευνών της γαλλικής «Total» για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, Ελέανορ Ροουλί, και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ιταλικής ENI για τη Νότια Ευρώπη, Κάρλο Βίτο Ρούσο.

Με βάση τα νέα συμβόλαια, η κοινοπραξία που έχουν συγκροτήσει οι εταιρείες «ENI Cyprus Limited» και «Total E&P Cyprus B.V.» (θυγατρικές των αντίστοιχων ομίλων) θα δραστηριοποιηθεί στο «οικόπεδο» 6, ενώ στο 8 θα δραστηριοποιηθεί αυτοτελώς η «ENI Cyprus Limited».

Η Ροουλί δήλωσε ότι στο «οικόπεδο» 6 ο στόχος είναι να γίνει ερευνητική γεώτρηση μέσα στο 2018, ενώ υπογράμμισε ότι τις πρώτες δύο βδομάδες του φετινού Ιούλη θα γίνει γεώτρηση στο οικόπεδο «11», όπου η «Total» έχει ήδη αποκτήσει «δικαιώματα» από τον προηγούμενο γύρο αδειοδοτήσεων. Οι γεωτρήσεις αυτές θα γίνουν στο κοίτασμα «Ονησίφορος» και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά η επιστημονικοτεχνική μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στο «Ζορ», δηλαδή το τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην κυπριακή ΑΟΖ και πολλοί υποστηρίζουν ότι εκτείνεται και σε αυτή.

«Προσβλέπουμε ιδιαίτερα σε ένα ισχυρό διερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα εντός 2017 και εντός 2018», σχολίασε το στέλεχος της «Total». Από τη μεριά της ΕΝΙ, ο Ρούσο εξέφρασε την ικανοποίηση της εταιρείας που είναι παρούσα στην περιοχή, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν η περιοχή έχει ευρύτερες προοπτικές.

Αντίδραση ψευδοκράτους

Στο μεταξύ, στα Κατεχόμενα, το «υπουργείο Εξωτερικών» εξέδωσε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «μονομερή βήματα» τα σχέδια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να προκαλεί ζημιά στις διαπραγματεύσεις, «που τίναξε στον αέρα» με την απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Ισχυρίζεται ότι τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν δείχνουν ξεκάθαρα ότι «η ελληνοκυπριακή ηγεσία εμμένει να μην αποδέχεται ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ίσοι ιδιοκτήτες του νησιού». Σημειώνει προκλητικά ότι «μέχρι την επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης, οι δραστηριότητες που αφορούν τους φυσικούς πόρους στον περιβάλλοντα χώρο του νησιού θα πρέπει να σταματήσουν ή να διεξαχθούν στο πλαίσιο μιας συνεργασίας που θα καθοριστεί αμοιβαία από τις πλευρές. Δεν είναι εφικτό να γίνει αποδεκτή η συμπεριφορά αυτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, που έχει σφετεριστεί τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή». Αναφέρει, επίσης, ότι «με την εγγυήτρια Τουρκία θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

Για «πιθανές εντάσεις» αν προχωρήσουν τα σχέδια για τους υδρογονάνθρακες και αυτοί δεν αποτελέσουν «πεδίο συνεργασίας», μίλησε και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, από τις Βρυξέλλες.

Στη βελγική πρωτεύουσα, ο Ακιντζί είχε συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε περισσότερες προσπάθειες για να εναρμονιστούν τα Κατεχόμενα με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», λέγοντας ότι «θέλουμε, όταν φτάσουμε σε μια λύση, να μπούμε αμέσως στην κυκλοφορία του ευρώ».

Επίσης, ο Ακιντζί στάθηκε έντονα στο ζήτημα των «τεσσάρων ελευθεριών» που και η Τουρκία ζητά να διασφαλιστούν για την ίδια σε περίπτωση «λύσης».

Αναφέρθηκε στη «μεγάλη κατανόηση» που βρήκε από τους εκπροσώπους της λυκοσυμμαχίας και συμπλήρωσε ότι στις συνομιλίες «θα εργαστούμε για να υπάρξει πρόοδος σε σημαντικά κεφάλαια» και «θα δείξουμε μεγαλύτερο θάρρος για να έχουμε ακόμη μεγαλύτερες συγκλίσεις». Επανέλαβε ότι πρέπει να αλλάξει η μεθοδολογία, να γίνει πιο «ενεργός» ο ΟΗΕ και με συχνότερες επαφές με τις εγγυήτριες χώρες, σημειώνοντας ότι πρέπει σιγά - σιγά να αρχίσουμε να βλέπουμε όλο «το πακέτο» των παραμέτρων μιας συμφωνίας και μεταξύ άλλων κατέληξε:

«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο πλευρές. Και στο μέλλον θα συνεχίσουν να υπάρχουν δύο πλευρές». Εξήγησε ότι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» σε περίπτωση λύσης θα μετατραπεί σε τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και με αυτή την ιδιότητα θα συνεχίσει να έχει επαφές με την Ευρώπη, κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή, επισημαίνοντας ότι τον ικανοποίησε και ότι δεν διαφεύγει της ΕΕ ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο πλευρές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ