Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΛΑΡΙΣΑ
Παρουσιάστηκε η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» για το Γυναικείο Ζήτημα

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «Το Γυναικείο Ζήτημα από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή», που οργάνωσε η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ στις 28 Μάρτη. Η συγγραφέας του βιβλίου, Αλεξάνδρα Κολοντάι, υπήρξε αγωνίστρια του ρωσικού επαναστατικού κινήματος, μέλος του ΣΔΕΚΡ από το 1906, μετέπειτα ΚΚΡ (μπ), όπου διετέλεσε στέλεχος στο γυναικείο κίνημα. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε στα 1925 και αποτελείται από 12 προφορικές διαλέξεις για το γυναικείο ζήτημα, από την ίδια την συγγραφέα, σε φοιτήτριες που προετοιμάζονταν να δουλέψουν σε γυναικείους τομείς, στο Πανεπιστήμιο Σβερτλόφ.

Το βιβλίο παρουσίασε η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας, η οποία επεσήμανε ότι η έκδοση αυτή είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική ως προς την ταξική ουσία και την ιστορικότητα της κοινωνικής θέσης της γυναίκας, δηλαδή τη θέση της στην κοινωνική εργασία και ως παράγωγο αυτής στην οικογένεια, με βάση τον ειδικό της ρόλο στην αναπαραγωγή του ανθρώπου και τη σχέση της με το άλλο φύλο, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους σχετικά με το Γυναικείο Ζήτημα και τις θέσεις του Κόμματος.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στη συμβολή του ΚΚΕ από την ίδρυσή του στην ανάδειξη του Γυναικείου Ζητήματος: «Στον έναν σχεδόν αιώνα ζωής και ηρωικής δράσης, το ΚΚΕ υιοθέτησε τις θέσεις και κατευθύνσεις των θεμελιωτών της κομμουνιστικής ιδεολογίας Μαρξ - Ενγκελς για το γυναικείο ζήτημα από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, σε μια Ελλάδα που ήταν αδιανόητο να γίνεται λόγος για τη χειραφέτηση της γυναίκας, τη συμμετοχή στην ταξική πάλη, στην πάλη για την εξουσία, όταν τότε δεν αναγνωριζόταν στις γυναίκες ούτε το δικαίωμα της ψήφου. Να συνυπολογίσουμε ότι υπό το βάρος των σκοταδιστικών αντιλήψεων για τη γυναίκα και το ρόλο της στην οικογένεια και γενικότερα στην κοινωνία, με την έκταση του αναλφαβητισμού και των προλήψεων, οι θέσεις του ΚΚΕ ήταν πολύ τολμηρές, επαναστατικές στην κυριολεξία».


Αναφερόμενη στη θέση της γυναίκας στην ταξική καπιταλιστική κοινωνία σήμερα, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα οι σύγχρονες μορφές ανισοτιμίας έχουν άλλη έκφραση και μορφή σε σχέση με το παρελθόν, για παράδειγμα σήμερα πολλές γυναίκες σπουδάζουν, ή αρκετές αναχρονιστικές αντιλήψεις έχουν υποχωρήσει. Πρέπει όμως να σκεφτούμε με κριτήριο τους όρους που μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία η γυναίκα λαϊκής ένταξης ή καταγωγής. Η πολιτική που ασκείται, εκμεταλλεύεται τις σύγχρονες πιεστικές ανάγκες των γυναικών για μια σειρά εργασιακές ανατροπές. Για παράδειγμα, ενώ οι μισθοί είναι ίδιοι για άντρες και γυναίκες, στο ίδιο επάγγελμα υπάρχουν ολόκληροι κλάδοι στους οποίους κυριαρχούν μισθοί πολύ χαμηλότεροι του μέσου όρου και στους οποίους εργάζονται κατά 70-80% γυναίκες...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ