Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παραιτήθηκε η πρόεδρος της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία»

Συνέδριο για το «χαρακτήρα» του κόμματος και για εκλογή νέας ηγεσίας θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Κολωνία

Την παραίτησή της από την προεδρεία του κόμματος και από υποψήφια για την καγκελαρία στις γερμανικές εκλογές, που θα γίνουν στις 24 Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε προχτές η επικεφαλής του ακροδεξιού - αντιμεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), Φράουκε Πέτρι. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις λίγα 24ωρα πριν από το συνέδριο του κόμματος το Σαββατοκύριακο στην Κολωνία και εντάσσεται στην «αναζήτηση ταυτότητας και στρατηγικής», στην οποία βρίσκεται η AfD. Πρόκειται για συνολικές διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού της Γερμανίας, στο πλαίσιο και της ανόδου του αστικού ρεύματος του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη, που προωθείται από μερίδα του κεφαλαίου.

Η ίδια δικαιολόγησε την απόφασή της λόγω εσωκομματικών διαφωνιών. «Πιεστικά ουσιαστικά ζητήματα», όπως ποιος είναι ο βασικός προσανατολισμός του κόμματος, «πρέπει να συζητηθούν ανεξάρτητα από προσωπικά ζητήματα» (η Πέτρι περιμένει το πέμπτο της παιδί τον Μάη).

Εδώ και μήνες είναι υπό συζήτηση ποια στελέχη θα ηγηθούν της προεκλογικής εκστρατείας και θα προεδρεύσουν σε μια μελλοντική κοινοβουλευτική ομάδα. Η AfD δεν συμμετέχει σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο, όμως στις δημοσκοπήσεις σημειώνει αρκετά υψηλά ποσοστά και εμφανίζεται ως τρίτη δύναμη μετά τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες. Επίσης, εδώ και καιρό υπάρχει διαπάλη μέσα στο κόμμα για το χαρακτήρα του, αν δηλαδή θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα πιο «σοβαρό», ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, στα πρότυπα του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, ή αν θα κυριαρχήσουν οι «ακραίες νεοναζιστικές φωνές».

Η Φρ. Πέτρι, στο βίντεο παραίτησής της, προτείνει στο συνέδριο να υιοθετηθεί μια πιο «ρεαλιστική πολιτική» στρατηγική και όχι μια «ακραία αντιπολίτευση». Οπως είπε, η «Εναλλακτική» πάσχει από έλλειψη ενιαίας στρατηγικής και οι δικές της «προσπάθειες να καταλήξουν σε κάποια απόφαση, εμποδίζονται και για λόγους τακτικής». Φαβορί για μια θέση στην επόμενη «ηγετική ομάδα του κόμματος» εμφανίζονται - ανάμεσα σε άλλους - η επιχειρηματίας από την περιοχή Μπάντεν - Βούτεμπεργκ, Αλις Βάιντελ, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο Αντρέ Πόγκεμπουργκ. Οι τελευταίοι θεωρούνται ότι ανήκουν στην «ακραία πτέρυγα» του ακροδεξιού κόμματος και ότι είναι υποστηρικτές του «ακραίου» στελέχους του κόμματος, Μπιορν Χόκε, που υιοθετεί νεοναζιστική φρασεολογία και έχει χαρακτηρίσει «ντροπή» το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων στη Γερμανία δήλωσε πως η παραίτηση της Πέτρι ανοίγει το δρόμο για τις ακόμα πιο «εχθρικές προς το Ισλάμ» δυνάμεις του κόμματος και πως «η AfD είναι στο δρόμο να απορροφήσει τελείως το ΝPD» (νεοναζιστικό Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας).

Το Σαββατοκύριακο στην Κολωνία έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις με αφορμή το συνέδριο της «Εναλλακτικής», χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους της πόλης, έχουν καταργηθεί ή περιοριστεί δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ θα απαγορευτούν οι πτήσεις πάνω από το χώρο του συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ