Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επιδιώκουν περισσότερη όξυνση στις σχέσεις με το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Απροκάλυπτα γίνονται, όσο περνά ο καιρός, τα σχέδια και οι διαθέσεις της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να οξύνει την κόντρα με το Ιράν.

Χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, κατηγόρησε την Τεχεράνη για «ανησυχητικές συνεχιζόμενες προκλήσεις» με σκοπό, όπως ισχυρίστηκε, «να αποσταθεροποιήσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής». Επανέλαβε ότι η νέα κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις σχέσεις με το Ιράν και όχι απλώς τη συμμόρφωσή του με την διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και τη «συμπεριφορά» του στην ευρύτερη περιοχή, ισχυριζόμενος πως αυτή «υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ» στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη και τον Λίβανο. Επιπλέον, ο Τίλερσον προειδοποίησε δύο φορές ότι εάν η Τεχεράνη αφεθεί να δράσει «χωρίς όρια» μπορεί να μετατραπεί σε απειλή παρόμοια με αυτήν της ΛΔ Κορέας.

Δεν ήταν μόνον ο Τίλερσον που ανέβασε τους τόνους απέναντι στο Ιράν, αλλά και ο υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, που, από τη Σαουδική Αραβία όπου ήταν προχτές βράδυ, δήλωσε ότι η «αποσταθεροποιητική επιρροή» του Ιράν «θα χρειαστεί να εξουδετερωθεί», για να τεθεί τέλος στον πόλεμο στην Υεμένη. Ο Μάτις σιγοντάρισε ουσιαστικά την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη που αιματοκυλάει το λαό, ρίχνοντας τις ευθύνες στο Ιράν, που, στην παρούσα φάση, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή των αμερικανικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, απέρριψε τις, όπως τόνισε, «φθαρμένες» κατηγορίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη επιδιώκει να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα για να απειλήσει την περιοχή και τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ