Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ»
Απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης

Αντιδράσεις φορέων με επιστολές προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Λίγες μέρες έχουν απομείνει από τη στιγμή που το «μάτι» του «Μεγάλου Αδελφού», άγρυπνο ολημερίς και ολονυχτίς, θα παρακολουθεί τους έγκλειστους στο διαμορφωμένο «σπίτι» τού ΑΝΤΕΝΝΑ. Είκοσι τέσσερις κάμερες και 48 μικρόφωνα θα παρακολουθούν και την πιο παραμικρή και απόκρυφη κίνηση των 12 «συγκατοίκων», που ουσιαστικά συμμετέχουν με δέλεαρ όχι μόνο τα 50 εκ., αλλά και τη δημοσιότητα. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στον ιδιωτικό βίο από αύριο θα είναι «βορά» στο όνομα της τηλεθέασης και του κέρδους. Και πέρα από την επιδίωξη εθισμού σ' όλα αυτά και τη δημιουργία ανάλογης ψυχολογίας και συνείδησης, δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός του εθισμού στην κάθε είδους παρακολούθηση της ζωής και της δράσης από διάφορους μηχανισμούς.

Ο «Μεγάλος Αδελφός», παρά τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί θα βγει στην οθόνη του ΑΝΤΕΝΝΑ, βυθίζοντας όλο και περισσότερο την τηλεοπτική εικόνα στο σκοτάδι του αποπροσανατολισμού και της διαστρέβλωσης των αξιών της ζωής. Η ανθρώπινη υπόσταση καταρρακώνεται και γίνεται «εμπόρευμα» προς πώληση. Σε αυτό το νοσηρό τηλεοπτικό τοπίο, οι τηλεθεατές καλούνται να γίνουν «συμμέτοχοι» και «συνένοχοι», στο «σόου» του διασυρμού και των τηλε-σκουπιδιών. Μικροί και μεγάλοι μάλιστα μπορούν να κάνουν επί 24ωρου βάσεως «μάτι», να μετατρέπονται σε ηδονοβλεψίες, αφού εκτός από τις «σκηνές» που θα επιλέγονται για την καθημερινή εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ, όλες οι στιγμές των εγκλείστων θα μεταδίδονται «ζωντανά» μέσω Ιντερνετ.

Από παλιότερη κινητοποίηση κατά της εκπομπής
Από παλιότερη κινητοποίηση κατά της εκπομπής
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης από τον περασμένο Μάη είχε ζητήσει από τον ΑΝΤΕΝΝΑ το πλήρες κείμενο της σύμβασης μεταξύ των εκπροσώπων του σταθμού και της εταιρίας παραγωγής του «Μπιγκ Μπράδερ», καθώς και την τήρηση των αρχών δεοντολογίας. Συγχρόνως, είχε ζητήσει από αρμόδιους φορείς να καταθέσουν στο ΕΣΡ τις απόψεις τους για το «εισερχόμενο» ριάλιτι σόου. Ολοι οι φορείς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΣΡ, εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μετάδοση τέτοιου είδους ριάλιτι σόου που ευτελίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Αποστάσεις κρατούν μόνο οι εταιρίες διαφημιστών και διαφημιζομένων, που δεν μπορούν προκαταβολικά να εκφράσουν τη γνώμη τους!

Στις απαντήσεις περιλαμβάνονται και απόψεις καθηγητών και αναπληρωτών καθηγητών του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Μιχάλης Μεϊμάρης τονίζει ότι τα «μέσα επιμένουν βουλιμικά να τρέφονται με ανθρώπινη σάρκα. Ισως με την περίπτωση του "Μπιγκ Μπράδερ" αυτό να γίνει πιο φανερό για κάποιους». Ο Νίκος Δεμερτζής υπογραμμίζει ότι στο επίκεντρο των αναλύσεων για τον «Μπιγκ Μπράδερ» βρίσκονται η δημοσιοποίηση της «ιδιωτικότητας, με τη βοήθεια της τηλεόρασης, οι έννοιες του δημοσίου και του ιδιωτικού, της φήμης, της διασημότητας, της επιτήρησης». Η τηλεόραση για τον Νίκο Δεμερτζή είναι το μέσο που οδήγησε στην καταστροφή της έννοιας της δημοσιότητας. Με τον «Μπιγκ Μπράδερ» η δημόσια υπόθεση «μετατρέπεται σε αθροισματική συνθήκη επιμέρους ιδιωτικών στιγμών».

Το «ντους» υπό παρακολούθηση...
Το «ντους» υπό παρακολούθηση...
Κατά τη διάρκεια τη συμβίωσης στο σπίτι του «Μεγάλου Αδελφού», τονίζει η Μαρία Κομνηνού, «ενσωματώνεται στη συμπεριφορά των ατόμων η έννοια της συνεχούς επιτήρησης». Οσο για τον εγκλεισμό των παιχτών σημειώνει ότι «μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτα φαινόμενα και σπαρακτικές καταστάσεις, σαδομαζοχιστικού ή κανιβαλιστικού τύπου».

Στο βωμό του κέρδους

Η ΕΣΗΕΑ «απαντά» με την ανακοίνωση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας που είχε δημοσιοποιηθεί με αφορμή τη μετάδοση του «Μεγάλου Αδελφού» από τον ΑΝΤΕΝΝΑ. Χαρακτηρίζει αυτού του είδους τα ριάλιτι σόου προγράμματα τηλεοπτικής «κλειδαρότρυπας», που διεγείρουν απλώς την περιέργεια του τηλεθεατή. Είναι εκπομπές, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που διασύρουν την ανθρώπινη ύπαρξη και εκμεταλλεύονται τις ανθρώπινες αδυναμίες στο βωμό του κέρδους. Ο «Μεγάλος Αδελφός» αποσκοπεί σε «ομαδική απαξίωση ανθρώπινων υπάρξεων, με δελεαστικό αντίτιμο, για την κάμψη των οποιωνδήποτε προσωπικών αντιστάσεων».

Εκπομπές τύπου «Μπιγκ Μπράδερ» δεν εκπληρώνουν κατ' ουδένα τρόπο τον όρο της ειδησεογραφικής ενημέρωσης, αλλά, αντίθετα, ανήκουν στο χώρο της νοσηρής ψυχαγωγίας. Αυτό τονίζει η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. Οι εκπομπές αυτές, μάλιστα, μεταβάλλουν την κοινωνική συμβίωση σε σκανδαλοθηρική επικοινωνία, μέσω «κλειδαρότρυπας» και «κρεβατοκάμαρας». Επιπλέον, προκαλούν λόγω του χρηματικού δολώματος «ευτελισμό και απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης».

Για την ΑΣΠΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος) ο «Μπιγκ Μπράδερ» αποβλέπει ουσιαστικά στο να «εθιστεί ο Ελληνας στην ιδέα ότι δεν πρέπει να έχει ιδιωτική ζωή» και πως τα πάντα θα παρακολουθούνται «χωρίς περιθώρια αντίδρασης». Τονίζεται ότι στην εκπομπή καλούνται να συμμετέχουν κυρίως νεαρά άτομα με κίνητρο τον εύκολο πλουτισμό και την «αναγωγή της ασημαντότητάς τους σε πρόσωπα επικαιρότητας». Ο «Μπιγκ Μπράδερ» ευτελίζει τον άνθρωπο και εξευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αφού στο «βωμό του εύκολου κέρδους θυσιάζεται το απόρρητο, το απροσπέλαστο και το απαραβίαστο της προσωπικής ζωής, όσο και η ελευθερία του ατόμου, έστω και εάν φαινομενικά η συμμετοχή εμφανίζεται ότι προέρχεται από ελεύθερη επιλογή».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, εκφράζει τη ριζική αντίθεσή της στην προβολή του «Μεγάλου Αδελφού», υπογραμμίζοντας ότι υποβιβάζει την αξιοπρέπεια του ατόμου και δημιουργεί αρνητικά πρότυπα για την κοινωνία μας.

Περιθώρια αντίδρασης «από κάθε έμφρονα πολίτη», για τη μετάδοση του «Μεγάλου Αδελφού» θεωρεί ότι υπάρχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ),. Χαρακτηρίζει το «Μεγάλο Αδελφό» παιχνίδι «ασύλληπτης ανηθικότητας» και ζητά τη ματαίωση της «κανιβαλικής» εκπομπής. Αναφέρεται στο βιβλίο του Οργουελ, τονίζοντας ότι η όλη θεματική του έχει «παρθεί από τα πιο ανατριχιαστικά» βιβλία που γράφηκαν ποτέ, στο προφητικό «1984». Είναι, υπογραμμίζει, απίστευτο πόσο εύκολα η «αγορά μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα βιβλίο που βάλλει εναντίον της για να το χρησιμοποιήσει για τους δικούς της σκοπούς».

Κανιβαλικό θέαμα

Τα ΜΜΕ υπογραμμίζει η ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας) αποτελούν τους αναγκαίους μηχανισμούς κοινωνικού ελέγχου στην εποχή της «πιο βάρβαρης επίθεσης στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων». Ο «Μεγάλος Αδελφός» είναι το αποκορύφωμα της «τρέχουσας υποκουλτούρας, το πιο κανιβαλικό θέαμα όλων των εποχών. Αποτελεί τον πιο «κραυγαλέο τρόπο προώθησης της ανθρώπινης υποδούλωσης από εκείνους που η μόνη τους επιδίωξη είναι να προστατεύσουν τον πλούτο και να διατηρήσουν την εξουσία τους με πεδίο εφαρμογής των στόχων τους, τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων».

Την απαγόρευση θεαμάτων όπως ο «Μεγάλος Αδελφός» απαιτεί ο στοιχειώδης σεβασμός θεμελιωδών συνταγματικών διατάξεων, επισημαίνει ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στην απαντητική επιστολή του προς το ΕΣΡ. Εστω και αργά, όπως αναφέρεται, πρέπει να παρεμποδιστεί η περαιτέρω καταρράκωση, κάθε ηθικής τάξης που έχει ως «σύνηθες κίνητρο την αχαλίνωτη κερδοσκοπία. Στο βάθος η κατάσταση αυτή αποτελεί σοβαρό αιτιώδη παράγοντα όλων των πιο οδυνηρών φαινομένων της σύγχρονης κοινωνίας». Ο Σύνδεσμος αναφερόμενος στους παίχτες που συμμετέχουν στο «Μεγάλο Αδελφό» υπογραμμίζει ότι είναι φανερή η αποδοχή του εξευτελισμού της προσωπικότητάς τους με τη «μετατροπή της σε θέαμα ακόμη και απρεπές και σε αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής». Οσο για τους τηλεθεατές σε αυτούς ο «Μεγάλος Αδελφός» δημιουργεί τον πειρασμό να παρακολουθούν ανούσιες σκηνές καθημερινότητας, «συχνά απρεπείς και εντελώς ιδιωτικές, να γίνονται ηδονοβλεψίες και να εθίζονται στην αρχή ότι μπρος στο χρήμα κάθε έννοια ντροπής και ευπρέπειας μπορεί να παραμερίζεται».

Η Ενωση Εταιριών Διαφήμισης - Επικοινωνίας (ΕΔΕΕ), υποστηρίζει ότι δεν μπορεί προκαταβολικά να εκφέρει γνώμη για το περιεχόμενο της εκπομπής. Θεωρεί, όμως, ότι εάν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις όπως η δεοντολογία και δε θίγονται θα «χρηστά ήθη», τότε η μετάδοση του προγράμματος «είναι ελεύθερη».

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινείται και η συνοπτική απάντηση του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος, που σημειώνει ότι δεν μπορεί να προβεί στη διατύπωση γνώμης δεδομένου ότι η μετάδοση της εκπομπής δεν έχει ακόμη αρχίσει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ