Κυριακή 23 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Διαφοροποιήσεις μονοπωλιακών ομίλων

Οι επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική οικονομία αναμένονται σημαντικές για δεκάδες μονοπώλια, καθώς ήταν συνειδητή επιλογή ενός μέρους της αστικής τάξης απέναντι στην όξυνση του ανταγωνισμού με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εντός ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι υπέρ του Brexit είχε ταχθεί στο δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη 2016 η κίνηση Business for Britain (Επιχειρήσεις για τη Βρετανία) που περιλαμβάνει μονοπωλιακούς ομίλους όπως οι: Dixons Retail Plc (μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων), Kersey Hairdressing (αλυσίδα κομμωτηρίων), Killik & Co LLP (Επενδυτικοί Σύμβουλοι), William Lamb Footwear (μεγαλύτερη εταιρεία στην υπόδηση), Bloomberg New Energy Finance (αναλυτές/επενδυτές στον τομέα της Ενέργειας), The ECU Group Plc (επενδυτικό ταμείο), White House Products Ltd (μεταποίηση - ανταλλακτικά για αυτοκίνητα κ.λπ.), Concept Business Group (ειδικοί σε επενδύσεις σε ακίνητα), Gorkana (Σύμβουλοι στο χώρο των ΜΜΕ). Επίσης «δουλειές ανοίγουν» με τη συνεχιζόμενη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας για βρετανικές τουριστικές επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικές επενδυτικές εταιρείες, πολυεθνικές παροχής λογιστικών και νομικών υπηρεσιών (π.χ. McKinsey, BCG κ.ά.), μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο όπως τα περίφημα Pinewood Studios και επιχειρήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (π.χ. Ινδία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία) που θα θελήσουν να πάρουν εκείνο το κομμάτι της βρετανικής αγοράς που έχουν έως σήμερα ανταγωνιστές από άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και της Βρετανίας προς αυτές.

Βεβαίως, για κάποια μονοπώλια, ιδιαίτερα αυτά που δραστηριοποιούνται στο χρηματοπιστωτικό τομέα ή στην τεχνολογία αιχμής, το Brexit δείχνει να οξύνει την κόντρα με ανταγωνιστές που έχουν την έδρα τους στην ηπειρωτική Ευρώπη. Τον περασμένο Γενάρη, η «Μicrosoft» απείλησε να αποσύρει μεγάλο μέρος των επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον διαπιστωθεί πως επίκεινται μεγάλες αυξήσεις σε δασμούς προϊόντων κυρίως από Ανατολική Ευρώπη και Κίνα. Σε μία τέτοια περίπτωση, η εταιρεία προειδοποίησε πως θα μεταφέρει μέρος της παροχής υπηρεσιών cloud στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη αγορά υπηρεσιών αυτού του είδους. Τις πιο μεγάλες πιέσεις φαίνεται πως δέχονται τα τραπεζικά μονοπώλια, με διευθυντικά στελέχη των τραπεζών UBS, Goldman Sachs, HSBC να έχουν ήδη προειδοποιήσει με μεταφορά της έδρας τους και χιλιάδων θέσεων εργασίας σε πρωτεύουσα άλλης χώρας - μέλους της ΕΕ. Ισχυρές πιέσεις δέχεται η στερλίνα, που, σήμερα, ένα χρόνο από το δημοψήφισμα του περσινού Ιούνη, έχασε το 14% της αξίας της. Η εξέλιξη είναι θετική για βρετανικά μονοπώλια που εξάγουν προϊόντα και «κακά μαντάτα» για τους Βρετανούς καταναλωτές που βλέπουν το εισόδημά τους να «ροκανίζεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ