Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Διεθνείς αντιδράσεις

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «συνεχάρη τον Μακρόν για το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο και του ευχήθηκε επιτυχία για τον επόμενο γύρο».

Από το Βερολίνο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έδωσε συγχαρητήρια στον Μακρόν λέγοντας ότι «ήταν ο μόνος φιλοευρωπαίος υποψήφιος που δεν κρύφτηκε πίσω από στερεότυπα για την Ευρώπη» και εκφράζοντας την ελπίδα «ότι θα βάλει στη θέση του τον ακροδεξιό ριζοσπαστισμό, λαϊκισμό και τους αντι-ευρωπαίους». Αλλά και ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε ελπίδα για νίκη Μακρόν με ευρεία πλειοψηφία έναντι «της αντι-ευρωπαίας και ανοιχτά ρατσίστριας Μαρίν Λεπέν». Συγχαρητήρια στον Μακρόν και καλή επιτυχία για το επόμενο 15θήμερο έδωσε και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «σεβόμαστε την επιλογή των Γάλλων. Είμαστε υπέρμαχοι της δημιουργίας καλών σχέσεων αμοιβαίως επωφελών», χαρακτηρίζοντας «πολλαπλά εσφαλμένους» αλλά και «πρώιμους» τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία είναι δυσαρεστημένη από το αποτέλεσμα. «Παραδοσιακά, η Γαλλία είναι υπέρμαχος της οικοδόμησης καλών σχέσεων με εκείνους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο και που θεωρούν ότι οι τρέχουσες διαφορές μπορούν να διευθετηθούν μόνο μέσω διαλόγου, λαμβάνοντας υπόψιν τα σημερινά αμοιβαία συμφέροντα».

Στην Ουάσιγκτον, την Κυριακή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις εκλογές στη Γαλλία, ενώ την περασμένη Παρασκευή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ασοσιέτεντ Πρες», αρνήθηκε μεν να σχολιάσει το αν η Λεπέν πρέπει να είναι η νέα Πρόεδρος, ωστόσο εκτίμησε ότι η τελευταία «τρομοκρατική επίθεση» στο Παρίσι «θα τη βοηθήσει, γιατί είναι η ισχυρότερη στα θέματα για τα σύνορα και η ισχυρότερη για τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ