Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
«Ανακούφιση» και προσδοκίες

Οι αστικές εφημερίδες που κυκλοφόρησαν χτες προβάλλουν, οι περισσότερες, με τόνο «ανακούφισης» την πιθανή επικράτηση του φιλελεύθερου Μακρόν στον β' γύρο, ως το «αισιόδοξο στοιχείο» του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Τα «ΝΕΑ» έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την πρωτιά Μακρόν «λύτρωση», «ανακούφιση», ακόμα και «επανάσταση», με αναλύσεις να υποστηρίζουν ότι το προβάδισμα του πρώην στελέχους της κυβέρνησης Ολάντ προσφέρει στην Ευρώπη «μια ελπίδα για ενότητα, σταθερότητα και ανάπτυξη την οποία ομολογουμένως αυτή η ήπειρος χρειαζόταν». Σε άλλο άρθρο επισημάνθηκε η ελπίδα ουσιαστικά αναβαπτισμένου σερβιρίσματος των αντιλαϊκών πολιτικών, αφού η ανάδειξη Μακρόν στη γαλλική Προεδρία προσδοκάται ότι «θα ανοίξει μια νέα προοπτική για την ίδια τη Γαλλία αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα», με την ελπίδα «να εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων για τη σκληρωτική γαλλική οικονομία και κοινωνία, χωρίς να χάσει όμως εντελώς την ανάγκη διατήρησης κάποιας κοινωνικής ισορροπίας τόσο επιτακτικής ως όρου επίτευξης οποιωνδήποτε μεταρρυθμίσεων».

Το «ΕΘΝΟΣ» μίλησε για «πολιτικό σεισμό» ενώ φιλοξένησε αναλύσεις όπου σημειωνόταν: «Υπάρχει ρήξη της κοινωνίας με την πολιτική ελίτ, υπάρχει κρίση αντιπροσώπευσης». Μεταξύ άλλων, «Η γιγάντωση της ακροδεξιάς στη Γαλλία» καταγράφεται «ως ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, καθώς μέχρι πρόσφατα ο Σόιμπλε μιλούσε για την απροθυμία της κυβέρνησης Ολάντ να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές».

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» περιγράφει τα αποτελέσματα ως «σενάριο βγαλμένο από εφιάλτη», εκτιμώντας ωστόσο ότι με αυτά οι ψηφοφόροι εξέφρασαν «την απόρριψη του πολιτικού συστήματος και τη δυσαρέσκεια για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν την τελευταία δεκαετία από διαδοχικές κυβερνήσεις της Αριστεράς και της Δεξιάς».

Ο «Ελεύθερος Τύπος», και αυτός στο κλίμα «ανακούφισης», σημειώνει: «Ολα δείχνουν ότι η Γαλλία θα μείνει στην σφαίρα της Ευρώπης ενώ η Ευρωζώνη δεν θα δοκιμάσει τις αντοχές της, κάτι που θα συνέβαινε εάν είχαμε ένα δίδυμο Λεπέν - Μελανσόν. Η αναμενόμενη επικράτηση του Μακρόν δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο δρόμος για την ανάκαμψη της Γαλλίας θα είναι εύκολος ιδίως όταν η αντιευρωπαϊκή ψήφος προσεγγίζει το 50%».

Η «Δημοκρατία» εκφράζει με έμφαση τη στήριξή της στην Λεπέν με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Σεισμός Λεπέν σαρώνει την Γαλλία», και στηρίζει τα περί «πατριωτικής», «αντισυστημικής» δύναμης που τρομάζει «το παλαιοκομματικό σύστημα της Γαλλίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ