Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στήριξαν τη δικτατορία

Οσο κι αν ήταν αναμενόμενο, δεν παύει να εκπλήσσει προχτεσινό δημοσίευμα στην «Καθημερινή» για την επιμονή με την οποία για πολλοστή φορά επιχειρείται να βγουν λάδι οι ΗΠΑ για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.

Σύμφωνα με τα δικά τους γραφόμενα, η CIA χρηματοδοτούσε απευθείας την ΚΥΠ. Οχι μόνο στη διάρκεια του Εμφυλίου, όπου καθοδηγούσαν απευθείας τον στρατό, αλλά κι αμέσως μετά οι ΗΠΑ είχαν άμεση παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις. Ακόμη, είχαν διατυπώσει το σχέδιο Ατσεσον για την Κύπρο και πίεζαν την Ελλάδα να το αποδεχτεί. Τα δικά τους συμφέροντα διασταυρώνονταν με εκείνα της ελληνικής αστικής τάξης για λύση των αδιεξόδων στο πολιτικό σύστημα, που περιπλέκονταν από τις παρεμβάσεις των ανακτόρων. Ακόμα κι αυτός ο Τζον Μ. Μόρι, επικεφαλής της CIA στην Ελλάδα την περίοδο 1962 - 1967, τη μαρτυρία του οποίου επικαλείται η «Καθημερινή», σημειώνει ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί «θεωρούσαν ότι η χούντα ήταν το καλύτερο πράγμα που είχε συμβεί στην Αθήνα μετά τον Περικλή».

Η χούντα ήρθε να λύσει οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις σε ολόκληρο το πλέγμα του αστικού κράτους, όπως διαμορφώθηκε μετά από τη Συμφωνία της Βάρκιζας και κυρίως από το 1946. Αυτές οι αντιθέσεις διατηρούνταν και οξύνονταν στη δεκαετία του 1960. Ενα τμήμα της αστικής τάξης, που είχε πρόσβαση σε συγκεκριμένο τμήμα του στρατού, πρόλαβε τον βασιλιά, ο οποίος επίσης ετοίμαζε το δικό του πραξικόπημα με άλλη ομάδα του στρατού. Το ουσιώδες, που η «Καθημερινή» αποκρύπτει, είναι ότι οι ΗΠΑ στήριξαν τη δικτατορία. Το γεγονός ότι διατηρούσαν ταυτόχρονα επαφές με αστούς πολιτικούς ηγέτες, που επεξεργάζονταν σχέδια για «ομαλή» μετάβαση στον κοινοβουλευτισμό, δεν αλλάζει την ουσία του ζητήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ