Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις για «έρευνες» και «συνεργασία»...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Πιθανότητες για μία ευκαιριακή σύγκλιση συμφερόντων στην περίπτωση της Συρίας διέκρινε χτες στη Μόσχα η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, που δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πως «είναι κοινό συμφέρον να μπει ένα τέλος στην κρίση της Συρίας, να εξαλειφθεί το "Ισλαμικό Κράτος" και να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Η Μογκερίνι υποστήριξε υποκριτικά «την ανάγκη προώθησης των προσπαθειών για καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων», ζητώντας παράλληλα «πλήρη και διαφανή» έρευνα από επιθεωρητές του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) για την πολύνεκρη επίθεση με χημικά σε βάρος δεκάδων αμάχων στην επαρχία Ιντλίμπ στις 4 Απρίλη.

Ο Σ. Λαβρόφ, από την πλευρά του, απαίτησε άμεσα τη διενέργεια «διάφανης, πλήρους» έρευνας επιθεωρητών του ΟΑΧΟ, όχι μόνο για τη χρήση χημικών όπλων στην επαρχία Ιντλίμπ (που αποδόθηκε από δυτικές χώρες στο συριακό στρατό), αλλά και στη βάση της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας που χτυπήθηκε από 59 αμερικανικούς πυραύλους στις 7/4. Προκάλεσε τον ΟΑΧΟ να πραγματοποιήσει εκτενείς και διαφανείς έρευνες στη Συρία, χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον περίεργη» την απροθυμία δυτικών χωρών - μελών του Οργανισμού να στείλουν επιθεωρητές στον τόπο της επίθεσης με αμερικανικούς πυραύλους στη βάση Σεϊράτ της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας. Επανέλαβε τις κατηγορίες του κατά των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, πως προσπαθούν με πρόσχημα την επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ, να «παραποιήσουν την πραγματικότητα για να αποτρέψουν την εφαρμογή της απόφασης» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο. Ο Σ. Λαβρόφ υπογράμμισε παράλληλα τις προσπάθειες που καταβάλλει η ρωσική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο της Συρίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας ενδοσυριακών συνομιλιών στην Αστάνα του Καζακστάν και στη Γενεύη της Ελβετίας.

Νωρίτερα, ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο επικαλούμενο «συριακές στρατιωτικές πηγές» μετέδωσε πως η Ρωσία έχει ήδη ενημερώσει τη συριακή κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να αναπτύξει ειδικές δυνάμεις «στα πιο σοβαρά» μέτωπα συγκρούσεων με τζιχαντιστές. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Βίκτορ Οζέροφ, δήλωσε χτες πως η Ρωσία δεν θα διστάσει να παράσχει στη Συρία συστήματα αεράμυνας εάν επιτευχθεί σχετική συμφωνία.

Παράλληλα, χτες η κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων σε Σύρους αξιωματούχους.

Επιπλέον, οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), που απαρτίζονται κυρίως από Κούρδους και Αραβες μαχητές και συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι μπήκαν στην πόλη Τάμπκα, που είναι το τελευταίο προπύργιο του «Ισλαμικού Κράτους» πριν το «χαλιφάτο» που έχουν φτιάξει στη Ράκα της Βόρειας Συρίας. Οι δυνάμεις SDF υποστήριξαν πως χτες μπήκαν για πρώτη φορά στην Τάμπκα, αφού προηγουμένως την περικύκλωσαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ