Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τις προσπάθειες «μεταμόρφωσης» του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Την προσπάθεια της ΠΑΣΚΕ να στήσει καμουφλαρισμένη «πανελλαδική μορφή οργάνωσης» στους ιδιωτικούς υπαλλήλους ξεσκεπάζει το ΠΑΜΕ

Την προσπάθεια δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού να κρυφτούν κάτω από «νέες» ταμπέλες, για να συνεχίσουν να μεταφέρουν τη φωνή της εργοδοσίας μέσα στους εργαζόμενους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο ενημερώνει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα στο εμπόριο, αλλά και στους κλάδους που σχετίζονται με τους χώρους ευθύνης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) πως «το σωματείο που παίρνει ξαφνικά δημοσιότητα μέσω προθύμων σάιτ και καναλιών, που αξιοποιεί τον τίτλο μίας τάχα πανελλαδικής μορφής οργάνωσης των ιδιωτικών υπαλλήλων μαζί με το σάιτ idiotikoi.gr, είναι οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, το συνδικαλιστικό δηλαδή τμήμα του ΠΑΣΟΚ».

«Οσες μεταμορφώσεις ή πλαστικές κι αν κάνουν, δεν μπορούν να κρύψουν πως είναι οι σταθεροί άνθρωποι των επιχειρηματικών ομίλων στις γραμμές των εργαζομένων, οι φίλοι των αφεντικών και της ανταγωνιστικότητας», τονίζει η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας πως οι δυνάμεις αυτές «έχουν συνεχές πάρε - δώσε με την εργοδοσία, δίνουν δουλειά στους δικηγόρους κάνοντας τα δικηγορικά γραφεία δεύτερο σπίτι των εργαζομένων, δίνοντας ως μοναδική διέξοδο τη νομική οδό για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει (...) Το επιβεβαιώνουν όλο αυτό το διάστημα δεκάδες εργαζόμενοι από τον Λεμονή, τη Benetton, τα Η&Μ και άλλους χώρους, που όχι απλά δεν τους έχουν δει μια φορά στους χώρους τους και στις κινητοποιήσεις τους, αλλά σε συναντήσεις που είχαν εν κλειστώ και σε γραφεία, το μόνο που εισέπρατταν ήταν νομικές συμβουλές αλλά και προτάσεις για ίδρυση σωματείων με αποκλειστικό στόχο τα κουκιά σε αρχαιρεσίες».

Ιδιαίτερα απευθύνεται το ΠΑΜΕ στις καθαρίστριες σε όλη τη χώρα, καλώντας τις «να μη δείχνουν εμπιστοσύνη και να μην εναποθέτουν τις ελπίδες τους και κυρίως χρήματα από το υστέρημά τους στις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ», που «βάζουν με κάθε τρόπο τους δικηγόρους μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις και στα σωματεία», αυτούς «που ψάχνουν πελατεία πάνω στις αγωνίες και τις δυσκολίες των εργαζομένων».

Σπέρνουν το συμβιβασμό μαζί με κοροϊδία

Οπως καταγγέλλει η κλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το πιο πρόσφατο κρούσμα σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, στη Βέροια, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ 4 δικηγόρων και του προέδρου της ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ) με εργαζόμενους του «Καρυπίδη».

«Η πρόσκληση διακινήθηκε μέσω facebook, αγνοώντας το Πανελλαδικό Σωματείο στον "Καρυπίδη", εκλεγμένους συναδέλφους σε αρκετούς νομούς, "ξεχνώντας" μέχρι και την εκλεγμένη συνάδελφο από τον "Καρυπίδη" που βρίσκεται στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΜΕ. Και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή που αγνόησαν σωματεία που βρίσκονται επί μήνες στην πρώτη γραμμή του διεκδικητικού αγώνα, στη σύσκεψη ζητήθηκε να υπάρχει συντονισμός και ενημέρωση από τους εργαζόμενους για την κατάσταση των καταστημάτων. Είναι καθαρό πως έχουν στόχο να φτιάξουν παραμάγαζα οργάνωσης με τη γραμμή της εργοδοσίας, νέας και παλιάς».

Οσο για την πρόταση που έγινε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, όπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία, ήταν «να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τις ατομικές συμβάσεις και να υπογράψουν με οποιουσδήποτε όρους και οποιοδήποτε κόστος, αυτά που προτείνουν οι διάδοχοι εργοδότες της "Καρυπίδης"». Το κάλεσμα για συμβιβασμό συνοδεύτηκε από την απαραίτητη κοροϊδία, αφού ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «στη συνέχεια οι δικηγόροι θα ανατρέψουν τις απαράδεκτες συμβάσεις που ο ίδιος προτείνει στους εργαζόμενους να υπογράψουν»! «Θέλουν να στείλουν τους εργαζόμενους στο στόμα του λύκου! Γι' αυτό και η πρόταση αποδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία των παρόντων» επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Αυτά είναι τα έργα του εργοδοτικού συνδικαλισμού» τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, «η γραμμή που θέλει τους εργαζόμενους να κάνουν συνεχώς και χωρίς τέλος εκπτώσεις μπροστά στις αξιώσεις και την κερδοφορία των αφεντικών. Είναι γραμμή ήττας!».

Και προσθέτει: «Στο απυρόβλητο δεν πρέπει να μένουν οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, καθώς με την ΠΑΣΚΕ βρίσκονται αγκαλιά. Είναι οι δυνάμεις που συνθέτουν από κοινού το προεδρείο της Ομοσπονδίας. Είναι το άλλο πρόσωπο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με απευθείας σχέση με τους μεγαλέμπορους των super market, με δεκάδες στελέχη τους να έχουν θέση ευθύνης στους επιχειρηματικούς ομίλους, να είναι διευθυντές σε καταστήματα, σε οικονομικές υπηρεσίες, στην ασφάλεια».

Απομονώνουμε τις φωνές της εργοδοσίας, βάζουμε σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες των εργαζομένων

Απέναντι στην παρέμβαση των εργοδοτών και των συνδικαλιστών τους, η κλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει στους εργαζόμενους το εξής κάλεσμα:

«Η νέα κατάσταση που δρομολογείται στον κλάδο του εμπορίου, με τη συγκέντρωση του κλάδου σε όλο και λιγότερα χέρια, φέρνει στο προσκήνιο ένα άμεσο καθήκον. Οι εργαζόμενοι να πάρουν ευθύνη, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, για τη ζωή τους, απομονώνοντας τις φωνές της εργοδοσίας στις γραμμές μας, βάζοντας σε πρώτο πλάνο αιτήματα και στόχους που να ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες και όχι στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ