Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Εκθέτουν και... εκτίθενται στην Εκθεση

Ο παιχνιδιάρης Ερμής, μεσάζων των θεών του Ολύμπου στις ερωτικές δοσοληψίες τους και γραμματοκομιστής ραβασακίων «πόρτα - πόρτα», έχει ανακηρυχτεί και ως σύμβολο του εμπορίου και των αυτοχαρακτηριζόμενων «παραγωγικών τάξεων».

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι του είχαν αποδώσει και την ιδιότητα του ειρηνοποιού και στο όνομά του, αναθηματικές στήλες, οι «Ερμες, βρίσκονταν στα τρίστρατα των δρόμων.

Στη φετινή περίοδο η Εκθεση Θεσσαλονίκης, των «ονομαστικών» κομματικών πυροσβεστικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού και της αντιπαράθεσης, αλλά κυρίως τις μέρες αυτές των ΝΑΤΟικών διελεύσεων και επεμβάσεων στην εύφλεκτη γειτονιά μας, μάταια θα αναζητήσει κανείς το φτερωτό Θεό του δωδεκαθέου, ως συμβόλου των ειρηνικών συναλλαγών, που συνθλίβεται ανάμεσα στις ερπύστριες των θωρακισμένων του ΝΑΤΟ.

Δε φταίει η Εκθεση Θεσσαλονίκης, γιατί η πολιτεία τη χρησιμοποιεί ως ευκαιρία ρητορικών αυτοσχεδιασμών των εκάστοτε πολιτικών αρχόντων, αντί να ενισχύσει το ρόλο της ως πεδίου προβολής προϊόντων και συναλλαγών. Και η αντίληψη αυτή, ανεξάρτητα από τις πομφόλυγες των διαψευδομένων υποσχέσεων, αντανακλά στο ρόλο που επιφυλάσσει η κυβέρνηση και όσων συμφωνούν μαζί της, για τη Θεσσαλονίκη γενικότερα και την ευρύτερη περιοχή, ως στρατηγικής πύλης διευκόλυνσης των ΝΑΤΟικών διελεύσεων και στρατιωτικών επεμβάσεων στην ηφαιστειώδη βαλκανική γειτονιά.

Φέτος το θέμα αποκτά και άλλη διάσταση, καθώς προωθείται η ιδιωτικοποίηση των εκθεσιακών δραστηριοτήτων και η αντίδραση ορισμένων «προστατών» της πόλης και της έκθεσης εξαντλείται στη διεκδίκηση μεγαλύτερου ποσοστού κατά το μοίρασμα της πίτας.

Θα ήταν ολέθριο αν η Θεσσαλονίκη και η Εκθεσή της, συμπιέζονταν στα όρια που επιφυλάσσουν οι εκάστοτε κομματικές δημαγωγίες, αλλά και τα παγιοποιημένα συμφέροντα του αδηφάγου κέντρου, είτε κατά την κατανομή των κονδυλίων του τρίτου πακέτου, είτε ως προς τα ολυμπιακά έργα, είτε ως προς αυτήν την Εκθεση που πρέπει να ενισχυθεί, όχι μόνο ως συμβολισμός μιας δυναμικής πόλης και περιοχής, αλλά και ως έκφραση των δυνατοτήτων ανάπτυξης, με την ενεργό συμμετοχή και τους αγώνες των ενεργών πολιτών, που την υπερασπίζονται από τους νεοβάρβαρους της «νέας τάξης».


του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ