Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τροπολογίες που θολώνουν τα νερά της αντιλαϊκής πολιτικής

Η κυβέρνηση από τη μια τσακίζει τους εργαζόμενους και από την άλλη καθιερώνει με νόμο την 1η Μάη ως υποχρεωτική αργία

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου νέες παρεμβάσεις και μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να νομοθετήσει άμεσα και νέα εμπόδια στην απεργία, το υπουργείου Εργασίας κατέθεσε χτες δύο τροπολογίες που στόχο έχουν να θολώσουν τα νερά. Η πρώτη αφορά τη θεσμοθέτηση της 1ης Μάη ως μέρα υποχρεωτικής αργίας και η δεύτερη την «καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας». Οι τροπολογίες συμπεριελήφθησαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ψηφίστηκαν χτες από την Ολομέλεια.

Οσον αφορά την τροπολογία για την 1η Μάη, η υπουργός Εργασίας Εφ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως «αφορά την καθιέρωση της 1η του Μάη ως υποχρεωτικής αργίας με νόμο και όχι με απόφαση του εκάστοτε ή της εκάστοτε υπουργού». Οπως είπε, έχει συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα «σήμερα που στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο, κυριαρχεί η αντίληψη ότι η ανάπτυξη περνάει μέσα από την καταπάτηση (...) μέσα από τη συμπίεση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, μέσα από την απόλυτη ελευθερία των εργοδοτών να ορίζουν αυτοί τους όρους δουλειάς, να καρπώνονται τα αποτελέσματα της μισθωτής εργασίας»!

Απαντώντας στην υπουργό, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης παρατήρησε ότι «περισσεύει η υποκρισία», προσθέτοντας πως «δεν τιμώνται οι αγώνες της εργατικής τάξης, των νεκρών εργατών του Σικάγο, των 200 της Καισαριανής, των καπνεργατών του '36 στη Θεσσαλονίκη με επικοινωνιακού τύπου κινήσεις, όπως με αυτή την τροπολογία και μάλιστα όταν έχετε τσακίσει στην κυριολεξία το λαό».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι «η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, η οποία στηρίζει τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, δεν αλλάζει με το ότι έρχεται να νομοθετήσει την αργία της 1ης του Μάη», προσθέτοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση «συνεχίζει να υλοποιεί όλες τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και μάλιστα τέτοιες που δεν μπορούσαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στην Υγεία, στην Παιδεία, στα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει». Ο βουλευτής έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την τροπολογία, καλώντας το λαό να μην επαναπαυθεί ότι αυτή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το όποιο «ζήτημα συνδικαλιστικών ελευθεριών».

Οσον αφορά τη δεύτερη τροπολογία για την αδήλωτη εργασία, προβλέπεται η ίδρυση ειδικού Τμήματος στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο στο πλαίσιο της «τριμερούς συνεργασίας», δηλαδή του «κοινωνικού διαλόγου», θα εισηγείται διάφορες προτάσεις προς το υπουργείο για το θέμα αυτό. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», καθώς όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «θεωρούμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει το χτύπημα της ανασφάλιστης εργασίας μέσα από την ανάθεσή της στο ΑΣΕ». Αλλωστε, πρόσθεσε, «οι εργαζόμενοι έχουν συνηθίσει και ο λαός μας βέβαια, να παρακολουθούν τη δημιουργία επιτροπών, όπου παραπέμπονται για μελέτες και κατατίθενται προτάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων»...

Να δοθούν πίσω τα κλεμμένα

Στο ίδιο νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας χτες κατέθεσε και τρίτη τροπολογία, που προβλέπει τη χορήγηση έντοκου δανείου ύψους μέχρι 10.000.000 ευρώ από τον ΕΦΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του, το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, καθώς όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, «με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση παρατείνει την εκκρεμότητα», προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ «είναι της άποψης ότι ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να σταθεί στα πόδια του και να διασφαλιστούν όλα τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση», η οποία, όπως σημείωσε, πρέπει να λύσει το πρόβλημα «άπαξ και διαπαντός με αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

Πρόσθεσε πως αν ήθελε η κυβέρνηση, θα μπορούσε «να λυθεί ένα σημαντικό μέρος του ταμειακού ελλείμματος», δεσμεύοντας «τα χρωστούμενα της εργοδοσίας, τα οποία δεν απέδωσε ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επιστραφεί πίσω το 1 δισ. περίπου από τα κλεμμένα αυτού του Ταμείου και όχι με τη μορφή του δανεισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ