Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Πάνω από όλα η κερδοφορία των ομίλων της κινητής τηλεφωνίας

Η πλήρης κάλυψη της δράσης των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και κεραιοσυστημάτων, σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας ήταν αυτό που κυριάρχησε στα όσα αναφέρθηκαν από την πλευρά ειδικών και εκπροσώπων της κυβέρνησης στη συζήτηση που έγινε χτες στην Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα «Εξέταση του πλαισίου εγκατάστασης κεραιοσυστημάτων».

Ενδεικτικά ο Χ. Γερωνυμάκης, προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Φάσματος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ανέφερε ότι όχι μόνο δεν εντόπισε κανένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά αποφάνθηκε ότι «ίσως έχουμε το πιο βαρύ, νομοθετικά και ρυθμιστικά, πλαίσιο για την αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών στην Ευρώπη»... Από την πλευρά της, η Β. Καραούλη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας ανέφερε σε σχέση με τις κεραίες ότι «το επίπεδο ακτινοβολίας κοντά στο έδαφος που είναι ο άνθρωπος, σε σχέση με την εκπομπή των κεραιών που είναι σε ψηλότερο επίπεδο, είναι αρκετά χαμηλό, ώστε να μην έχουμε δυσμενείς επιδράσεις». Εντύπωση προκάλεσε επίσης και ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο μίλησε για το θέμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χρ. Χουσιαδάς, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα υγείας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης μιλώντας στην Επιτροπή ανέφερε ότι το κριτήριο του ΚΚΕ για τις τηλεπικοινωνίες και την ανάπτυξη των κεραιοσυστημάτων είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και με βάση αυτό θεωρεί ότι «είναι αντιλαϊκό το σημερινό πλαίσιο».

Σημείωσε ότι κατά το ΚΚΕ ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να είναι δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος, να διασφαλίζει εργατικά δικαιώματα, να ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να προστατεύει απόλυτα την υγεία.

Αντίθετα, πρόσθεσε, σήμερα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων που επιβαρύνουν υπέρμετρα το περιβάλλον. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, «ο ανταγωνισμός των ομίλων οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας σε άλλες περιοχές μέσα από την κάλυψη πολλαπλών ανταγωνιστικών δικτύων. Π.χ., πολλαπλές κεραίες από διαφορετικές εταιρείες που οδηγούν σε υπέρμετρη έκθεση κατοίκων σε ακτινοβολία».

Ανέφερε, επίσης, σειρά παραδειγμάτων για να τονίσει ότι δεν είναι δυνατή η θέσπιση ορίων προστασίας της υγείας αφού είναι ακόμα άγνωστη η επίδραση ορισμένων μηχανισμών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε βιολογικούς ιστούς. Ενώ τόνισε ότι είναι ασύμβατη η φιλολαϊκή ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών και των κεραιοσυστημάτων με τις εμπορευματοποιημένες τηλεπικοινωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ