Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ευρύτερες διεργασίες ενόψει

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα δημοσκόπηση που έγινε ενόψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δίνει στον ευρωπαϊστή υποψήφιο της κίνησης «Εμπρός!» Εμανουέλ Μακρόν 60,5% και στην υποψήφια του ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου (Front National - FN) Μαρίν Λεπέν 39,5%. Η προεκλογική καμπάνια των δύο «στρατοπέδων» εντείνεται, παράλληλα με ευρύτερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στις 11 Ιούνη (και ο β' γύρος στις 18 Ιούνη). Μέσα σε αυτές τις συνθήκες διαμορφώνουν επιλογές και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που αποκλείστηκαν από τον α' γύρο της 23ης Απρίλη.

Ετσι, η «Ανυπότακτη Γαλλία» (France Insoumise)του Ζαν Λυκ Μελανσόν που προέρχεται από το οπορτουνιστικό σχήμα «Μέτωπο της Αριστεράς» και στηρίχτηκε από το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ, καλεί σε εσωτερικό δημοψήφισμα των οπαδών της για τον β' γύρο, με επιλογές που περιλαμβάνουν «αποχή», «λευκό/άκυρο» και «ψήφο στον Εμανουέλ Μακρόν». Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού κόμματος Οικολόγοι - Πράσινοι (που συμμετείχαν μέχρι το 2014 στην κυβέρνηση του Ολάντ) Νταβίντ Κορμάντ κάλεσε την «Ανυπότακτη Γαλλία» σε «επαναπροσέγγιση» μπροστά στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, δηλώνοντας ότι «θα χρειαζόταν μια μειοψηφία ή πλειοψηφία αρκετά ισχυρή» για να εμποδίσει την επόμενη κυβέρνηση να έχει «απόλυτες εξουσίες».

Αλλωστε, με δεδομένο ότι η κίνηση «Εμπρός!» δεν αποτελεί «κανονικό» κόμμα με την κλασική έννοια, ο συσχετισμός δυνάμεων στην επόμενη γαλλική Εθνοσυνέλευση θα διαμορφωθεί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί και το παζάρεμα με τις υπόλοιπες αστικές δυνάμεις, από τις οποίες ήδη εκφράζεται προθυμία για συνεργασίες, χωρίς απαραίτητα και συγκατοίκηση σε κοινή κομματική «στέγη».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ευρήματα ερευνών που προσπαθούν να προβλέψουν τη «συμπεριφορά» των οπαδών των άλλων κομμάτων στον β' γύρο. Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Elabe» που δημοσιεύτηκε την Τρίτη υποστηρίζει ότι το 53% όσων ψήφισαν Μελανσόν θα ψηφίσουν Μακρόν, το 16% Λεπέν και το 31% θα επιλέξει αποχή, λευκό ή άκυρο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε προχτές ότι προωθήθηκε στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ αίτημα που είχε υποβληθεί (μετά από παρέμβαση και Γάλλων δικαστών) για να διερευνηθούν κατηγορίες για κατάχρηση κεφαλαίων της ΕΕ από τη Μ. Λεπέν (που παραμένει ευρωβουλευτής), κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην άμεση άρση της ασυλίας της.

  • Ενοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο αστυνομικούς στο νησί Ρεϊνιόν (ανατολικά της Αφρικής) που ανήκει στη Γαλλία. Μετά από έρευνα που έγινε στο σπίτι του άνδρα, βρέθηκαν διάφορα όπλα και συστατικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή βομβών μολότοφ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ